Спілка, з якої почалась революція

  • 14 груд. 2019 16:18
  • 1223
    • Стаття Спілка, з якої почалась революція Ранкове місто. Кропивницький
     
    У грудні 1984 року семеро молодих літераторів створили Кіровоградський обласний осередок Національної спілки письменників України. Очолив його Григорій Клочек – майбутній доктор філології, а тоді – вчений-літературознавець Кіровоградського педагогічного інституту імені Пушкіна. У різні часи організацією керували Володимир Панченко, Володимир Кобзар, Олександр Косенко, Василь Бондар. 
       
    Нині вона налічує 29 талановитих майстрів слова. Чимало з них завітали на урочистості з нагоди 35-річчя обласної організації Національної спілки письменників у літературно-меморіальному музеї Карпенка-Карого.
     
    – Ми організувались у розпал брєжнєвського «застою», – згадує перший очільник Григорій Клочек. – У комуністичному світі письменницька організація була завжди авторитетна, це була ідеологічна сила партії. Письменників поважали, а стати письменником було непросто. Треба було мати кілька книжок. Письменників підтримували матеріально. Кожен надрукований рядок коштував сім карбованців з копійками. Надрукуєш в журналі статтю – маєш 120 карбованців. Члени Спілки отримували додаткову кімнату – кабінет, щоб було де працювати.
     
    І все ж, попри ідеологічні підтексти, українство жило саме в письменницькій організації, продовжує Григорій Клочек. 
     
     
     
    – Так, у 1979 році з наших зібрань виник Народний Рух України, – розповідає він. – Утворилась Національна спілка письменників, почалися збори по всій Україні. Зрештою, революція почалася саме зі Спілки письменників. Письменство тримало національну ідею. І досі пам’ятаю, як в невеличкому кафе зібралися письменники, і давай думати, що у нас тут робити, щоб заворушилося суспільне життя. Народилась громадська організація «Перевесло», і пішло й пішло… 
     
    Якось Віктор Погрібний запросив мене в газету «Кіровоградська правда» і каже:
     
    – Всі області мають письменницькі організації, а в нас немає. Давайте організуємо на Кіровоградщині спілку письменників! 
     
    Ще організації як такої не було. А ми сіли в поїзд і вирушили в Одесу. Там нам організували прийом, виступи. Повернулись, нас набралося сім чи вісім чоловік. Вирішили: будем організовувати!
     
    Із Києва приїхала делегація письменників на чолі з Володимиром Канівцем. У залі засідань обкому партії зібралася вся обласна еліта на чолі з першим секретарем обкому. Через кілька годин була зустріч у будинку культури імені Компанійця, збори. У переповненій залі відбулося своєрідне змагання між київськими та кіровоградськими авторами. Як прочитав Валерій Гончаренко вірш про український борщ… Наші автори перемогли.
     
    Першими членами обласної організації Спілки письменників України стали Олександр Моторний, Микола Смоленчук, Іван Черкашенко, Федір Непоменко, Григорій Клочек, Володимир Панченко, Валерій Гончаренко, Тамара Журба, Юрій Камінський.
     
    Ми працювали дуже інтенсивно. Їздили по районах із творчими зустрічами, і всюди був повний зал глядачів. 
     
     
    Нинішній голова обласного осередку спілки Василь Бондар додає: 
     
    – У ті часи, видавши книжку, можна було купити «Волгу». Зараз, аби видати книжку, треба «Волгу» продати. І все ж, попри фінансові труднощі, письменники Кіровоградщини й сьогодні залишаються відданими ідеалам краси та гармонії. Пройшовши складний шлях становлення і розвитку, спілка відіграє помітну роль в літературному та громадсько-політичному житті нашого краю. 
     
    Під час святкування Василь Бондар вручив членські квитки новим спілчанкам Марині Джус та Елеонорі Бельській (Олені Барановій – на фото).     
    Директорка музею Лариса Хосяінова розповіла про багаторічну співпрацю музейників з літераторами. Зокрема, наголосила, що саме в цій будівлі понад 100 років тому збирались відомі театральні та громадські діячі.
     
    – Те, що для урочистостей обрали літературний музей, дуже символічно. Адже будинок Тобілевичів, в якому він розташований, намолений і освячений високою духовністю людей, які були його господарями. Тут збирались Іван Тобілевич, Марко Кропивницький, Петро Ніщинський, Марія Заньковецька, Євген Чикаленко, – зазначила Лариса Хосяінова.  
     
    Присутні на заході голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та директорка департаменту культури, туризму та культурної спадщини ОДА Валентина Животовська вручили літераторам Почесні грамоти. Зокрема, відзнаки отримали колишній редактор газети «Кіровоградська правда» Олександр Кердіваренко та поетеса Антоніна Корінь.
     
    Людмила Макей