Прощена неділя

  • 11 бер. 2019 10:51
  • 2335
    • Стаття Прощена неділя Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    У Прощену неділю (в цьому році 10 березня), Свята Православна Церква згадує вигнання праотця Адама з раю. Причина вигнання Адама - гріх, скоєний цим нашим прабатьком. Гріх же - причина страждань, хвороб, скорбот і самої смерті. Адамове вигнання - відправна точка нашої земної мандрівки в пошуках втраченого Царства Божого. Це остання неділя перед початком Великого посту, котра названа Церквою Неділею сиропустною, або Прощеною неділею. У цей день у православних храмах здійснюється особливий чин прощення, коли священнослужителі та прихожани взаємно щиро просять один у одного пробачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми. 
     
    Напередодні Великого посту всі люди на Київській Русі виконували обряд найвищого смирення: старші просили вибачення навіть у малих дітей. Суть звичаю просити прощення перед початком Великого посту - це духовно-моральне очищення через примирення і взаємне прощення гріхів і образ.
     
    Святі дні Великого посту для християнина подібні плаванню до світлого берега, де очікує нас Воскреслий Спаситель. Але чи може досягти бажаної мети плавець з каменем на шиї? «З людьми мирися, а з гріхами борися», тому що гнів і образа, подібно смердючому диму, застеляють і отруюють людську душу, роблячи її недоступною для Божественної благодаті, бо Бог є абсолютго добрим. Така душа, причащаючись до зла, стає чужа Господу Богу, в ній можуть жити мерзенні злобні демони. За словами прп. Ісаака Сіріна «бути злопам'ятним і молитися - означає теж саме, що сіяти у море і чекати жнив». Святі ангели плачуть, а сатана тріумфує, коли між людьми розривається союз любові. Якби Творець судив нас тим судом, яким ми судимо ближнього, ми б давно були на дні пекла. Тому той, хто вміє каятися і прощати, відчуває задоволення від примирення і з людьми, і з Богом, хоч би наща гординя і пручалася, треба базжально наступати на неї, заради примирення.
     
    «Майте любов між собою, тоді Бог буде з вами, і Русь здолає всіх ворогів. А якщо будете жити завжди в сварках, то загинете» - заповідав перед смертю (1054 р.) своїм нащадкам великий князь Ярослав Мудрий (пам'ять його 5 березня). Винесемо і ми корисне з цього дорогоцінного досвіду наших великих предків і нашої Церкви.
     
    Цього року 9 березня - пам'ять усіх преподобних отців в подвигу просіявших і спогад першого (IV століття) та другого (V ст) знайдення глави Іоанна Хрестителя.
    У цьому році 8 березня - це час маслениці. Радісні дні підготовки до Великого посту. Є можливість прийти в храм, помолитися за своїх рідних і близьких, помолитися за нашу українську землю, за наш народ, за мир на Україні. А зараз щира молитва кожного має важливе значення! Не є гріхом те, що ви піднесете (або приймете) подарунки в цей день. Але який образ жіночий ви вшануєте? Чи з Богом буде ваше серце? Це важливо пам'ятати нам, християнам.
     
    Вітаючи жінок з «жіночим» днем, привітайте їх з днем весни (а не днем жінки - революціонерки, встановленим з ініціативи Клари Цеткін, притому відзначали його тільки в СРСР, в інших країнах, де революційна хвиля початку XX століття задихнулася, це «свято» не прижилося). А для жінок - християнок встановлений Святою Православною Церквою День святих жон-мироносиць (в цьому році 12 травня). На Київській Русі дружина була берегинею, вона берегла сім'ю, дітей, святі традиції предків.
     
    А для нас ця традиція Церкви й наших предків, ця Прощена неділя зараз особливо важлива. Важлива для православних християн всього світу, і особливо нашої Української Вітчизни. Не пропустіть цей великий день, день, в який, за словами святих отців, «земля може з'єднатися з Небом». А значить Господь Бог може дарувати людям справжній мир і злагоду.
    Простіть мене, брати і сестри!
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко