Як правильно підтримувати людину у скрутній ситуації

  • 17 черв. 2022 10:16
  • 815
    • Стаття Як правильно підтримувати людину у скрутній ситуації Ранкове місто. Кропивницький
     
    ЧОТИРИ помилки під час висловлення підтримки людині, яка страждає!
    Війна - важкий час, коли кожна людина особливо потребує підтримки. Зазвичай ми говоримо: "не хвилюйся", "тримайся", "все буде добре", "час лікує" та інші схожі слова. Така підтримка не працює. Універсального "знеболювального" від усіх переживань, на жаль, немає. Але є речі, які точно  НЕ можна робити.
     
    ПОРОЖНІ ОБІЦЯНКИ
    «Все буде добре», «усе владнається» - це порожні обіцянки. Ви не можете знати напевно, що чекає нас у майбутньому.
     
    Якщо не знаєте, що сказати, - мовчіть, будьте поруч і обіймайте. Ви здивуєтеся, але один з найефективніших способів підтримки – теплі дружні обійми і прості слова співчуття («мені дуже шкода», «я так тобі співчуваю»).
     
    ЗАБОРОНА НА ЕМОЦІЇ
    «Не плач», «не треба хвилюватися», «заспокойся», «візьми себе в руки» і т.д.
    Якщо ви дійсно хочете підтримати людину, то не придушуйте її емоції. Стримані емоції руйнують нас зсередини, перетворюються на хвороби і отруюють нам життя.
     
    Будь-яка людина має право сумувати, злитися, відчувати образу, коли знаходиться у важкій життєвій ситуації. До друзів і близьких ми звертаємся не тоді, коли ми хочемо виглядати сильними, а тоді, коли хочемо просто побути самими собою. Дайте можливість розповісти про свої переживання.
     
    ЗНЕЦІНЕННЯ ПРОБЛЕМИ
    «Це не варто таких сліз», «це не кінець світу», «нічого ж по суті не сталася» і т.д. Знецінення проблеми призводить до того, що людина перестає відчувати себе значущою і важливою для вас, відчуває себе непотрібною, втрачає здатність до довіри.
    Уникайте речень, які заперечують горе. Якщо хочете підтримати, ліпше сказати: «я хочу тебе зрозуміти», «розкажи, що відбувалося», «як ти тут вистояв»,  «як ти тут тримався».
     
    ОЦІНОЧНІ КОМЕНТАРІ
    «Раніше думати треба було», «а я тебе попереджав», «не треба бути таким наївним» і т.д.
    Це банальне самоствердження за рахунок слабшої і вразливішої (бо їй зараз погано, вона переживає горе) людини. Замість цього подбайте про її комфорт – напоїть солодким чаєм, посидьте з дітьми, допоможіть коштами, справами, приготуйте обід. Кoли тебе приймають таким, як ти є, з усіма твоїми помилками, без осуду і повчань, коли турбуються і намагаються не створювати додаткових неприємних емоцій – це вже терапія.