Як уберегтися від неприємностей під час ожеледиці

  • 20 груд. 2021 11:07
  • 640
    • Стаття Як уберегтися від неприємностей під час ожеледиці Ранкове місто. Кропивницький
     
    Щорічно Міністерство охорони здоров'я України реєструє сумну статистику травмувань, пов'язаних з ожеледдю: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на кризі.
     
    Водіям варто пам’ятати, що під час ожеледиці на дорожньому покритті збільшується гальмівний шлях, тому необхідно вибирати безпечний швидкісний режим, зважати на інтенсивність руху, а також особливості і стан транспортного засобу. Слід звертати особливу увагу на рух по естакадах, мостах і шляхопроводах, оскільки саме в цих місцях найбільш ймовірним є виникнення ожеледиці. 
    Будьте обережними, коли виходите на вулицю. Пам'ятайте, що в ожеледицю найчастіше трапляються струси, перелами, вивихи, розтяги та розриви. Пропонуємо прості рекомендації, як уберегтися від травмувань під час ожеледиці.
     
    Людям похилого віку краще в "слизькі дні" взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, то не соромтеся взяти із собою ціпок. Якщо у вас із собою сумка, то вона повинна бути тільки такою, яку можна носити через плече. Пам'ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років зазнають при падінні.
     
    Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу – небезпечні для здоров’я. Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте, поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар. Пам’ятайте, що найкращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без великих каблуків. В ожеледицю власне взуття варто "удосконалити".
    Перед виходом із будинку змайструйте на підошви та підбори вашого взуття "кригоходи". Можна прикріпити на підбори шматок лейкопластиру (за розмірами підбору); наклеїти лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву й підбори (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натерти піском (на один-два дні вистачає).
     
    Як можна зменшити ризик травм у ожеледицю?
    Ходіть не поспішаючи, ноги розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки повинні бути вільними. Пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку впасти, тому виходьте із будинку не поспішаючи. При порушенні рівноваги швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
     
    Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров'я:
    - відразу присядьте, щоб знизити висоту; у момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться: удар, спрямований на вас, розтягнеться й витратить свою силу при обертанні.
    Не тримайте руки в кишенях, бо це збільшує можливість не тільки падіння, а й більш важких травм, особливо переламів. Обходьте металеві кришки люків. Зазвичай вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені й перевертатися, що додає травмувань.
     
    Не прогулюйтеся із самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
    Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини й падіння перед автомобілем, що рухається, призводить щонайменше до каліцтв, а можливо, і до загибелі.
    Небезпечними є прогулянки в ожеледицю у нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. У стані сп’яніння люди не такі чутливі до болю й за наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткових проблем та неприємностей.
     
    Якщо ви впали й через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, у вас утворилися набряки, то вам слід терміново звернутися до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення. Шановні громадяни, будьте пильними під час ожеледиці та пам’ятайте про власну безпеку.
     
    Навчально-методичний центр цивільного захисту 
    та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області