Що таке онкомаркери та кому їх призначають?

  • 10 груд. 2020 16:04
  • 1315
    • Стаття Що таке онкомаркери та кому їх призначають? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Онкомаркери – це специфічні білки/антигени, які утворюються в крові. Зазвичай вони виділяються клітинами в незначній кількості, але їх концентрація може різко зростати, коли в організмі відбувається злоякісний процес.
     
    Про обстеження та як правильно підготуватися до здачі аналізів розповіла лікар-лаборант вищої кваліфікаційної категорії Кіровоградського обласного онкологічного центру Галина Непоменко.
     
    – Підвищення рівня онкомаркерів, з одного боку, дозволяє виявити патологічний процес за-довго до появи перших проявів захворювання, цей аналіз також допомагає встановити точ-ний діагноз. Однак не всі маркери використовуються самі по собі для виявлення раку.
     
    У клінічній практиці застосовують приблизно 30 онкомаркерів, при цьому видів раку наба-гато більше, й один і той саме маркер може говорити про різні онкопатології і, навпаки, різні маркери можуть указувати на один і той самий вид раку.
    Припустимо, раково-ембріональний антиген може допомогти контролювати товстий ки-шечник, рак яєчка. Втім, бувають і такі ситуації: наприклад, пацієнтка з четвертою стадією раку яєчників може мати як високі, так і низькі онкомаркери. У першому випадку вони ста-ють інформативними для лікаря, їх коливання може вказувати на ефективність лікування, у другому вони нічого не можуть сказати.
    Онкомаркери не слід розглядати окремо від інших обстежень. У разі, якщо діагноз не визна-чений, низький рівень маркерів може дати хибний спокій і пацієнт не стане обстежуватися далі, а пухлину не зможуть виявити на ранній стадії, коли прогноз лікування більш оп-тимістичний.
     
    При вже встановленому діагнозі маркери як правило служать непрямою ознакою ефектив-ності проведеного лікування; вони також можуть бути ранньою ознакою повернення пух-лини (це називається «маркерний рецидив»), у такому випадку необхідно провести додаткові обстеження, аби зрозуміти причину такого підвищення.
     
    Використовуючи пухлинні маркери в якості показника ефективності лікування, слід пам’ятати про можливість так званого спалаху – підвищення їх концентрації після введення лікарських препаратів. Це обумовлено загибеллю клітин пухлини і масивним викидом он-комаркерів у кров із загиблих клітин, і не є ознакою неефективності лікування.
     
    А незначне відхилення цього показника – в межах півтори-двох норм – не завжди є ознакою онкології, причиною також можуть бути запальні процеси, травми органів, гормональні збої, стрес.
    Як правильно підготуватися до здачі онкомаркерів?
    Є кілька правил:
    – аналіз крові здають зранку натщесерце;
    – краще перед здачею пити багато води;
    – не вживати медпрепарати перед здачею або повідомити про них свого лікаря;
    – обмежити фізичну активність;
    – варто утриматися від здачі аналізу під час ГРВІ або інших гострих фаз захворювань, не пов’язаних з основним діагнозом, тому що це вплине на показники, а для онколога вони можуть стати критичними;
    – при проведенні аналізу у жінок також враховують менструальний цикл.
     
     
    У клініко-діагностичній лабораторії (КДЛ) Кіровоградського обласного клінічного онко-логічного центру визачаються такі онкомаркери:
     
     
    Аліна КАТЕРИНЧУК