Чи має шанс народити жінка з онкозахворюванням?

  • 25 лист. 2020 20:55
  • 1004
    • Стаття Чи має шанс народити жінка з онкозахворюванням? Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Органозберігаючі операції на початкових стадіях злоякісного процесу у молодих жінок дають можливість народжувати дітей.
     
    Органозберігаючі операції в онкогінекологічній практиці – це оперативні втручання, які проводяться при злоякісних новоутвореннях і направлені на збереження репродуктивної функції жінок та надання можливості народжувати дітей у майбутньому.
     
    Тенденція до зростання питомої ваги органозберігаючих операцій спостерігається в усьому світі, в тому числі й в Україні. Найбільш широко даний вид оперативних втручань застосовується при онкопатології молочної залози, прямої кишки та патології жіночої статевої сфери.
     
    У Кіровоградському онкологічному центрі за останні роки зросла кількість органозберігаючих операцій, зокрема з приводу онкогінекологічної патології. Про це розповів директор медичний Кіровоградського онкоцентру, лікар-онкогінеколог вищої категорії, заслужений лікар України Ігор Макарук.
     
    – Онкологічні захворювання жіночої статевої сфери в основному передбачають лікування (операції, променева та хіміотерапія), яке призводить або до ранньої менопаузи, або позбавляє жінку можливості мати дітей у майбутньому.
     
     
    З кожним роком зростає кількість жінок, яким діагноз рак шийки матки ставлять у дітородному віці. За статистикою, близько третини пацієнток ще не мають дітей, і збереження репродуктивної функції після проведення оперативного лікування для них є дуже важливим.
     
    Органозберігаючі операції при злоякісних новоутвореннях шийки матки можуть проводитися не всім пацієнткам, а лише тим, хто має початкову стадію захворювання та молодий вік. Протипоказаннями до таких операцій може бути важка екс-трагенітальна патологія незалежно від віку (серцева, дихальна недостатність тощо), – зазначає лікар.
     
    У гінекологічному відділенні онкологічного центру проводиться конусовидне видалення раку шийки матки за допомогою радіохвильового ножа. 
    Оперативне втручання – радикальна трахелектомія, запроваджена в онкологічному центрі в 2017 році. Ця операція дуже складна, практично ювелірна робота. 
     
    – Органозберігаючі операції при раку яєчників можуть виконуватися молодим жінкам із ІА стадією хвороби за умови високої деференціації пухлини (GI). У таких випадках проводиться однобічна аднексектомія, оментектомія та ретельне спостереження в майбутньому. Після народження дитини або закінчення дітородного віку проводиться оперативне втручання в повному обсязі.
     
    – Оскільки рак яєчників є авізуальною локалізацією, кількість пацієнток з початковими стадіями при цьому захворюванні реєструється значно менше, ніж при раку шийки матки. Тому і значно менше оперативних втручань, – пояснює Ігор Михайлович.
     
    Успіх лікування онкогінекологічної патології залежить у першу чергу від своєчасності її виявлення. На теперішній час у загальнолікарняній мережі є все необхідне для раннього виявлення раку шийки матки та яєчників. Головна умова – усім жінкам необхідно своєчасно та систематично проходити профілактичні огляди із проведенням цитологічного скринінгу (для виявлення патології шийки матки), ультразвукового дослідження органів малого тазу  та визначенням онкомар-керів HE-4 та CA-125 (для діагностики раку яєчників). Це доступні та незатратні методи дослідження.
     
    Будьте здорові!
     
    Аліна Катеринчук