Небезпека переохолодження та обмороження

  • 15 лют. 2021 13:53
  • 1198
    • Стаття Небезпека переохолодження та обмороження Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Цієї зими погодні умови дуже різноманітні. Відлиги змінюються сильними морозами, тому гостро постає проблема переохолодження. Це може відбутися при тривалому перебуванні в умовах зниженої температури і при високій вологості повітря. Переохолодження організму також можливе при носінні тісного одягу та взуття або одягу не за погодою.
     
    У холодну погоду потрібно одягатися у декілька шарів, бо між шарами одягу утримується тепло;
     
    металеві прикраси носити не рекомендовано;
     
    зволожуючий крем, який використовують перед виходом на вулицю, збільшує ризик переохолодження й обмороження;
     
    порожній шлунок не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом, необхідно поїсти перед виходом на вулицю;
     
    алкоголь у крові сприяє переохолодженню, викликаючи велику втрату тепла, одночасно створюючи помилковий ефект зігрівання організму ізсередини;
     
    постійне загартовування організму попереджає його переохолодження, як і відмова від шкідливих звичок та раціональне харчування.
     
    як тільки кінцівки почали замерзати, негайно ж починайте ворушити ними, не дозволяючи їм мерзнути, інакше переохолодження посилиться і пізніше рухи стануть болючими, проявляться значні пошкодження шкіри.
     
    Обмороження – це пошкодження тканин тіла, викликане впливом низьких температур. Найчастіше від обмороження страждають вуха, ніс, щоки, пальці рук і ніг.
     
    При тривалому впливі низьких температур в організмі скорочується подача крові до судин, щорозташовані близько до поверхні тіла. Таким чином, тепло зберігається близько життєво важливих внутрішніх органів. Але при цьому тканини, розташовані біля поверхні, можуть дуже переохолоджуватись. При важких формах обмороження в тканинах починають утворюватися кристали льоду, тканини твердіють, людина перестає відчувати обморожені ділянки. У результаті можливі відмирання ділянок тіла і навіть смерть людини.
     
    На першому ступені обмороження шкіра на пошкодженій ділянці блідне, а після потрапляння в тепло – червоніє. Втрачається чутливість, людина відчуває оніміння в ушкодженій ділянці тіла. Можливі свербіж, печіння, біль. Через 5–7 днів обморожені ділянки повністю відновлюються.
     
    У разі обмороження другого ступеня ті ж симптоми, що і в першому випадку, можуть виявлятися сильніше. Крім того через кілька днів на пошкодженій ділянці з’являються пухирі, наповнені прозорою рідиною. При цьому ступені обмороження на одужання може знадобитися декілька тижнів.
     
    Третій ступінь обмороження можна констатувати, якщо пухирі на пошкодженій ділянці наповнені червонуватою рідиною. Пошкоджена шкіра повністю відмирає, а на місці пухирів утворюються рубці. Загоєння відбувається протягом місяця.
     
    Четвертий ступінь обмороження найнебезпечніший. Характерною його особливістю є синюшний колір ушкодженої ділянки тіла і сильний її набряк при потраплянні тіла в тепло. Цей ступінь часто поєднується з 2-м і 3-м ступенями. При четвертому ступені обмороження вплив холоду найбільш агресивний і призводить до змертвіння тканин, причому постраждати можуть не тільки м’язи і шкіра, але й сухожилля та кістки.
     
    Що робити при переохолодженні та обмороженні
     
    Допомогу при переохолодженні та обмороженнях потрібно надавати правильно, інакше можна нашкодити потерпілому. Постраждалого потрібно помістити в тепле приміщення, зняти з нього промерзлий (мокрий) одяг і взуття та зігріти, бажано у ванні з теплою водою, яку потрібно доводити до температури тіла (36,6 градуса) поступово, протягом 15 хвилин, далі добре укутати і дати випити гарячого пиття. Не можна пити каву і алкоголь, які сприяють різкому розширенню кровоносних судин, що загрожує їх розривами, внутрішніми крововиливами та порушеннями роботи серця.
     
    При першому ступені обмороження для відновлення кровообігу можна розтерти замерзлі частини тіла. Але при всіх інших ступенях це може завдати шкоди, бо холод призвів до значних пошкоджень тканин. Тому краще дати тілу поступово прогрітися й відновити кровообіг у постраждалих ділянках. Щоб не пошкодити постраждалі ділянки тіла, їх покривають пов’язками і фіксують. При накладенні пов’язки зазвичай використовують вату і марлю, які зверху покривають теплоізоляційною тканиною: клейонкою, прогумованою тканиною. Треба викликати лікаря. Це – обов’язковий пункт при наданні допомоги потерпілому від обмороження.
     
    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської област