«Нейгаузівські музичні зустрічі»

  • 24 квіт. 2019 13:57
  • 1769
    • Стаття «Нейгаузівські музичні зустрічі» Ранкове місто. Кропивницький
     
    У музичній школі №1 імені Нейгауза міста Кропивницького відбулися «Нейгаузівські музичні зустрічі». Захід започаткований у 1981 році як «Тиждень музики», коли з ініціативи колективу школи та за підтримки міської влади в ній було створено музей Генріха Ґуставовича Нейгауза, видатного музиканта, нашого земляка. 
     
    Тоді на відкриття музею запросили відомого піаніста, учня Генріха Нейгауза — Олексія Насєдкіна. Це була визначна подія  для світової музичної спільноти. У наступні роки до музею завітали Євген Могилевський (1982 р.), Семен Бендицький (1983 р.), Олексій Любімов (1983 р.), Віра Горностаєва (1984 р.), Ісаак Зетель (1983 р.) — всі вони навчалися в класі Генріха Нейгауза. 
     
    У 1987 році почалася підготовча робота до 100-річного ювілею   Г.Нейгауза, тоді ж було оновлено і розширено експозицію музею. У 1988 році відбулося святкування ювілею видатного музиканта. До нашого міста завітали Анатолій Вєдєрніков, Євген Малінін, Теодор Гутман, Святослав Ріхтер, Міліца Нейгауз, Рада Лисенко та багато інших музикантів та громадських діячів. Тоді ж було проведено Перший огляд-конкурс молодих піаністів. Пройшли концерти, майстер-класи, творчі зустрічі, екскурсії. 
    Власне, тому й виникла назва «Нейгаузівські музичні зустрічі», таким чином склалася концепція фестивалю, який щорічно успішно проходить у нашому місті. Його організаторами є музична школа №1 імені Нейгауза міста Кропивницького, Народний меморіальний музей Г.Нейгауза та Кіровоградський музичний коледж. Біля витоків фестивалю стояли Уляна Лірник — завідувач фортепіанного відділу Кіровоградського музучилища, Елла Торговецька — перший директор музею Генріха Нейгауза, Юрій Любович —  директор Кіровоградського музичного училища, Віктор Ревенко — директор музичної школи №1 ім. Г.Нейгауза. Цей фестиваль підтримали обласна та міська влада.
     
    10 квітня 2019 року, продовжуючи традиції, директор музичної школи №1 імені Нейгауза міста Кропивницького Євгенія Малявкіна відкрила «Нейгаузівські музичні зустрічі». Вона представила столичного гостя Андрія Васіна —  старшого викладача Національної музичної академії імені Чайковського, соліста Національного будинку органної та камерної музики України, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Андрій Васін приїхав до Кропивницького на запрошення дирекції музичної школи №1 ім. Г.Нейгауза та Народного меморіального музею Г.Нейгауза. На заході була присутня начальник управління культури і туризму міської ради Анна Назарець. Вона зазначила важливість проведення традиційних музичних зустрічей для мистецької спільноти міста та побажала подальшого їх продовження у майбутньому для збереження творчої спадщини видатного піаніста та педагога.
     
    В рамках зустрічей відбувся майстер-клас, який провів Андрій Васін з учнями мистецьких шкіл міста Кропивницького. У ньому брали участь Кирило Федосєєв — учень 5-го класу фортепіано музичної школи №3 (викладач Іванова І.О.), Денис Чуб —  учень    8-го класу фортепіано музичної школи №1 ім. Г.Нейгауза (викладач Савченко Ю.О.), та Нікіта Федосеєв —  учень 8-го класу фортепіано музичної школи ім. Г.Нейгауза (викладач Надутенко О.Л.). На уроці були присутні  викладачі музичних шкіл міста. Після уроку Андрій Васін виконав твори українських та зарубіжних композиторів, присвятивши музику Генріху Нейгаузу.
    Завідувач музею Тетяна Фурлет згадала історію проведення «Музичних зустрічей», участь у них видатних музикантів та розповіла, що Андрій Васін у 1998 році був учасником VI Всеукраїнського конкурсу студентів та учнів фортепіанних відділів музичних училищ та середніх спеціальних музичних шкіл пам’яті Г.Нейгауза за роки студентства в Миколаївському музичному училищі, де став лауреатом ІІ Премії (І — не присуджувалась). Тому й виникло бажання зустрітися з ним як з досвідченим виконавцем та викладачем. 
    Наприкінці заходу учасники поклали квіти до меморіальних дощок Г.Нейгаузу. 
     
    Віра Веселка