Хто такий Святий Миколай?

  • 27 груд. 2019 15:49
  • 5205
    • Стаття Хто такий Святий Миколай? Ранкове місто. Кропивницький
                   
    Святого Миколая чекають усі діти світу так само, як і Діда Мороза чи Санта-Клауса. Проте хто ж такий Святий Миколай, звідки він взявся і чому його називають святим дізнавалися журналісти «Первой городской».
     
    Як свідчать історичні перекази, Миколай народився приблизно між 270 та 286 роками нашої ери в Патарі (місто на території сучасної Туреччини). Він був єдиним сином Феофана та Нони – заможних вірян. Саме тому з перших днів життя Миколай ріс у релігійній атмосфері, а похрестили його одразу ж після народження. Насправді, це було рідкістю для суспільства тих часів.
     
    Миколай виріс і став аскетичною та щедрою людиною. Він у будь-якій ситуації завжди приходив на допомогу нужденним. Із часом переїхав до міста Мира. Миколай прагнув присвятити себе науці. Саме у цьому місці його дядько-єпископ посвятив хлопця у священники. На жаль, його батьки рано загинули. Весь свій спадок Миколай витратив на допомогу бідним і нужденним.
     
    Всі свої благодійні справи він робив таємно, тому жителі міста довго не знали, хто їм допомагає. Коли містяни дізналися, хто здатен на такі милосердні вчинки, вони обрали Миколая єпископом – у 325 році він відвідав Перший Вселенський Собор у Нікеї, який звів імператор Костянтин Великий.
    За життя Миколай встиг зробити чимало добрих справ. Він визволив полонених, врятував невинних від смертної кари, неодноразово допомагав бідним на суші та в морі. Завдяки його справам навколо Чудотворця з’явилася велика кількість легенд, і з часом Миколай став одним із найважливіших християнських святих.
    Проте ще більше добрих справ приписують Святому вже після його смерті у 342 році. Вважається, що його мощі зцілювали хворих, тому церква канонізувала Миколая, а люди стали шанувати його як заступника та покровителя.
     
    Чому Святого Миколая чекають двічі на рік?
    День святого Миколая святкують не лише 19 грудня (в день його смерті), а й 22 травня, коли мощі Чудотворця перемістили до міста Барі, що в Італії. У народі це травневе свято ще називають “літнім” Миколаєм. Існує цікава притча, чому святому присвятили відразу два святкування на рік:
     
    – За легендою, після зливи їхав дорогою бідний селянин. Його віз застряг у багнюці, і чоловік не міг витягти його самотужки, тому просив допомоги в перехожих. Першим на дорогу вийшов Святий Касьян, але він відмовив селянину, бо поспішав на зустріч з Богом. Через деякий час повз ішов Святий Миколай, який, не замислюючись, допоміг витягнути воза з багнюки.
    Потім, коли обидва святих прийшли до Бога, той запитав у Миколая, чому він запізнився та весь брудний. Почувши історію, Бог запитав у Касьяна, чому він не допоміг селянину. Той відповів, що не міг дозволити собі запізнитися на зустріч з Богом. І вирішив Бог, що оскільки Касьян не допоміг чоловіку, то славитимуть його люди лише раз на чотири роки (29 лютого), а Миколая Угідника, швидкого на допомогу, славитимуть двічі на рік.
     
    Летиція Курята