Як правильно користуватись медичною маскою

  • 19 бер. 2020 15:30
  • 6510
    • Стаття Як правильно користуватись медичною маскою Ранкове місто. Кропивницький
     
    Через поширення коронавірусу в багатьох аптеках виник дефіцит масок. Люди скуповують їх великими партіями для захисту, пише сайт Вільне радіо
     
    Головний лікар Бахмутської лікарні первинної допомоги розповіла, чому не варто розкупати всі маски в аптеках, кому вони потрібні, як ними правильно користуватись та чи можна зробити ефективну захисну маску самостійно. Детальніше читайте в матеріалі.
     
    Навіщо потрібна маска
     
    Маска не є засобом захисту для здорової людини. 
     
    - Ця маска не захищає здорову людину. Вона потрібна тільки для хворої людини. Чому її одягають на медпрацівників та на людей, які контактують з великим потоком людей? З урахуванням того, що вони контактують з людьми, то є вірогідність, що вони заразні, дуже висока. Тому на цих людей надягається маска, щоб вони не заразили інших людей. Це бар’єр, — розповідає головна лікарка Бахмутської лікарні первинної медичної допомоги Світлана Шабаліна.
     
     
    Як правильно користуватись маскою
     
    - Це бар'єр хворого від здорових. Лікарка про те, як правильно носити маску
     
    Перед тим, як одягти маску, в людини мають бути чисті руки. Для цього потрібно добре їх вимити або продезінфікувати антисептиком. Маска одягається темною стороною до себе, щоб на світлій стороні бачити бризки біологічної речовини. Тримати її необхідно за резинові мотузки і одягнути маску на вуха.
     
    В частині носа її необхідно притиснути ближче до обличчя, щоб було менше проміжків. 
    Носити маску необхідно не більше 2 годин або навіть менше, якщо від кашлю вона стала вологою.
    Знімати маску слід також тримаючись за резинку, після цього її потрібно викинути. 
     
     
    Як зробити багаторазову маску в домашніх умовах
     
    Багаторазовою маскою можуть бути тільки марлеві маски. Це прошиті чотири шари марлі з мотузками, які одягаються на вуха. Для більшої ефективності можна додати ще й шари вати, як фільтр. 
     
    “Ця маска може носитись до 3 годин. Її можна прати та прасувати з обох боків і користуватись ще кілька разів”, — зазначає Шабаліна.
     
    Прати маску можна будь-яким миючим засобом.
     
    - Але я не бачу сенсу в цьому. В ній важко дихати. І вона має одягатись тільки в необхідних випадках. Наприклад, я захворіла і мені потрібно терміново кудись вийти, — зауважує лікарка.
     
    Це бар'єр хворого від здорових. Лікарка про те, як правильно носити маску
     
    - Скупати маски немає сенсу. Зараз, щоб не заразитися або мінімізувати можливість зараження введений карантин. Необхідно сидіти в дома, особливо, якщо захворів, — зазначає Світлана Шабаліна.
     
    Вона додає, що перш за все, маски необхідні медробітникам та людям, які працюють, і контактують з іншими людьми.