Куріння та здорові судини й серце — це можливо

  • 30 трав. 2018 15:23
  • 8089
    • Стаття Куріння та здорові судини й серце — це можливо Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вживання тютюну служить фактором ризику у відношенні шести з восьми причин смертності у світі, а саме — ішемічна хвороба серця (ІХС), порушення мозкового кровообігу, інфекції нижніх дихальних шляхів, хронічної обструктивної хвороби легенів, туберкульозу, раку трахеї, бронхів, легенів. Куріння сигарет збільшує ризик розвитку ІХС, артеріальної гіпертонії (АГ), фібриляції передсердь, аневризми аорти, пневмонії, емфіземи легенів, раку ротової порожнини, горла, голосових зв’язок, легенів, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, товстого кишківника, шкіри, матки, остеопорозу, захворювання зубів та ясен, катаракти, порушення сну, виразкової хвороби шлунка, облисіння.
     
    — Що відбувається в організмі людини під час куріння?
     
    — Споживання тютюну не є природною фізіологічною потребою. В організмі людини відсутні природні механізми захисту від нікотину та інших отрут, що надходять у нього зовні при споживанні тютюну, включаючи багато канцерогенів — речовин, що викликають рак.
     
    Тютюновий дим утворюється при курінні у процесі згорання тютюну, під час чого виділяється понад 4000 хімічних речовин та сполук. Найбільше здоров’ю шкодять нікотин, чадний газ, смоли, солі важких металів та залишкові речовини, що виникають при згоранні. Понад 40 хімічних речовин викликають або сприяють виникненню онкологічних захворювань. З димом як при активному, так і при пасивному курінні в організм потрапляє безліч хімічних сполук. Небезпечні речовини, потрапляючи у навколишнє середовище, шкодять здоров’ю всіх людей, котрі знаходяться поряд.
     
    Більшість виробників додають у сигарети речовини, що впливають на хімічний склад диму. Добавки типу какао, ментолу, ваніліну, сорбітолу тощо свідомо включають до складу тютюнових виробів, аби створити більш привабливий смак.
     
    — Які заходи застосовують для боротьби з курінням?
     
    — 27 лютого 2005 року набула чинності Рамочна конвенція Всесвітньої організації охорони здоров’я по боротьбі з тютюнопалінням. Її положення обмежують та регламентують міжнародні стандарти у таких областях, як:
    збільшення ціни та податків на тютюн;
    реклама тютюну;
    спонсорство;
    маркування;
    незаконна торгівля;
    пасивне куріння тощо.
     
    — Зараз поширені заклади з кімнатами для куріння кальяну: це безпечно?
     
    — Кальян — це традиційний східний або азійський пристрій для куріння тютюну. У кальянний тютюн додають ароматизатори, аби смак тютюну не був занадто сильним.
    Вважається, що куріння кальяну — це нешкідливе приємне проводження часу у хорошій компанії, що підтримується хибною думкою про те, що кальянний дим, який пройшов через водяний фільтр, не шкодить здоров’ю так, як сигаретний. Кальян шкідливий для здоров’я так само, як й інші тютюнові вироби. Багато в чому він чинить на здоров’я такий самий вплив, як і звичайні сигарети.
     
    Знайте, що звичайний годинний сеанс куріння кальяну може включати у 100 разів більше отруйного диму, ніж одна сигарета.
     
    Міф 1: вода відфільтровує смолу та інші шкідливі речовини.
    Насправді: вода не затримує більшість шкідливих речовин. Дим кальяну містить велику кількість оксидів вуглецю, смоли, нікотину та важких металів — можливо, навіть більше, ніж сигаретний дим.
     
    Міф 2: кальянний дим не шкодить легеням та здоров’ю в цілому.
    Насправді: кальянний дим здається легким, насправді він так само шкідливий для легенів й організму в цілому, як і сигаретний дим.
     
    Міф 3: курці кальяну не піддають своє здоров’я тим ризикам, що споживачі інших тютюнових виробів.
    Насправді: у курців кальяну розвивається більшість проблем із здоров’ям, що й у курців сигарет. До них додаються інші ризики, викликані спільним з іншими людьми курінням кальяну — наприклад, поширення різних інфекцій. Куріння кальяну зовсім не є безпечною альтернативою!
     
    Міф 4: у курців кальяну не виникає залежності.
    Насправді: у кальяні міститься нікотин — потужний нейротоксин, що легко викликає залежність.
     
    — Чи можна вважати куріння електронних сигарет безпечним?
     
    — Електронна сигарета — це працюючий від акумулятора пристрій, метою якого є випаровування хімічної суміші, що міститься у капсулі, та доставка продуктів її випаровування у дихальні шляхи користувача. Хімічні суміші можуть містити або не містити нікотин. Окрім цього, капсули містять пропіленгліколь, гліцерин, ароматизатори та смакові добавки (наприклад, ментол, вишня, кава, кориця, шоколад), а також канцерогени (такі, як формальдегід, ацетальдегід тощо). Нікотиновмісні рідини для заправки електронних сигарет, без сумніву, не є безпечними для здоров’я, оскільки нікотин є небезпечним нейротоксином, що викликає залежність.
     
    Вчені підтверджують, що при вживанні електронних сигарет в організмі запускаються процеси, подібні до куріння звичайних сигарет. Вони підвищують ризик отримати ті ж захворювання, що і від звичайних сигарет.
     
    — Чи існують переконливі докази шкідливості куріння для серцево–судинної системи?
     
    — Дослідники INTERHEART визначили дев’ять факторів ризику й оцінили їхній внесок у розвиток інфаркту міокарда у хворих та відносно здорових осіб із контрольної групи. 
    У дослідженні були задіяні 52 країни й кожен населений континент земної кулі. Результати виявилися однаковими в усіх географічних регіонах і етнічних групах серед чоловіків та жінок, молоді та літніх людей. Внесок куріння в популяційний ризик ішемічної хвороби серця був найвищим — до 35,7%.
    Великий вплив куріння на прогноз пацієнтів, котрі потребують кардіохірургічних втручань.
     
    — Чи відрізняються ризики серцево–судинних захворювань серед жінок та чоловіків–курців?
     
    — На відміну від чоловіків, для яких вкрай несприятливе викурювання 15 сигарет протягом дня, для жінок це спостерігається при викурюванні 1–4 сигарет.
     
    — Чим небезпечний вплив пасивного куріння?
     
    — У 2015 році з’явилися дані про те, що серед пасивних курців ризик виникнення серцево–судинних захворювань такий самий, як і серед активних курців, незважаючи на значно менші дози інгаляції сигаретного диму. При пасивному курінні збільшується запалення судинного ендотелію, знижується активність NO–синтази в такому ж ступені, як і серед активних курців, що свідчить про прямий токсичний вплив пасивного куріння на судини.
     
    — Чи залежить рівень ризику розвитку серцево–судинних захворювань від кількості викурених сигарет?
     
    — Залежить, проте кожна викурена сигарета суттєво не впливає на статистику розвитку захворювань.
     
    — Чому так важко кинути курити? Що змушує молодь уперше «затягнутися» та чи є куріння «свідомим вибором дорослої людини»?
     
    — Вперше «затягнутися» молодь змушує бажання виглядати більш дорослими й «показати» себе. Ніколи молодь не проводить паралель між собою та старшим поколінням: вона вважає, що здоров’я — це назавжди. Куріння не є «свідомим вибором», бо молоді люди наслідують приклад зірок, слідують рекламі (це стає можливим завдяки нечесній рекламній пропаганді тютюнових кампаній).
     
    Чи можна відновити втрачене за роки «стажу» куріння здоров’я? Як правильно кидати палити? Що ефективніше у боротьбі з цією згубною звичкою: кидати палити відразу чи поступово? Коли слід застосовувати замісну терапію, голкорефлексотерапію, антидепресанти, транквілізатори, снодійне?
     
    — Наші пацієнти часто питають: «Як кинути палити?» Відповідь однозначна: Відразу! Досвід показує, що пацієнти, котрі кидають курити поступово, з часом знову повертаються до своєї звички і навіть курять більш інтенсивно. Правда, трапляються випадки, коли людина, маючи стійку мотивацію кинути курити, поступово зменшувала обсяг викурюваних сигарет і до певної дати кидала палити остаточно.
     
    Якщо у пацієнта дуже висока психологічна залежність від куріння, то ми рекомендуємо звернутися до лікаря–нарколога. Є цілий ряд медичних препаратів, здатних знизити потяг до нікотину. Але головною залишається мотивація хворого. У боротьбі з курінням можуть допомогти голкорефлексотерапія, гіпноз, певні наркологічні та психотропні препарати.
     
    Потрібна стійка мотивація для того, щоб кинути курити. Головне, що має мотивувати людину, — втрачене за роки куріння здоров’я почне поступово відновлюватися.
     
    — Як слід підтримувати людину, яка прагне кинути курити?
     
    — Як правило, наші пацієнти — це чоловіки з ішемічною хворобою серця. Щоб мотивувати їх кинути курити і полегшити стан у процесі відвикання від тютюну, ми проводимо бесіди не лише з самим курцем, але й з його дружиною, дітьми — тими, хто буде поруч і підтримуватиме у цей важкий життєвий період.
     
    Якої дієти та режиму дня слід дотримуватися курцю, що прагне подолати свою згубну звичку (заняття спортом, улюбленою справою, спілкування з друзями, природою тощо)?
     
    — Особливих рекомендацій не існує. При відмові від куріння зростає апетит (це нормальний фізіологічний процес), тому дещо підвищується маса тіла, але, як правило, протягом місяця–двох вага стабілізується.
     
    Я рекомендувала б тим пацієнтам, котрі кидають курити, будь–які заняття, що приносять їм задоволення: риболовлю, заняття спортом, походи в театр, кінотеатр — все те, що здатне покращити настрій та дає можливість забути про цю згубну звичку.
     
    Наостанок додам: якщо ви не позбудетеся шкідливих звичок, то шкідливі звички позбудуться вас!
     
    Бесіду із завідуючою відділенням лікування ішемічної хвороби серця, кандидатом медичних наук, кардіологом КЗ «Обласний кардіологічний диспансер» Єлизаветою Покровою провела редактор КЗ «Кіровоградський обласний Центр здоров’я» 
    Юлія Харченко