Людмила Кривенко: На замовлення я нічого не майструю, роблю тільки те, чого забажає моя душа

  • 4 квіт. 2019 14:22
  • 1716
    • Стаття Людмила Кривенко: На замовлення я нічого не майструю, роблю тільки те, чого забажає моя душа Ранкове місто. Кропивницький
     
    Наприкінці березня у Кропивницькому відбулося вручення обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка у 2019 році.
     
    Вручення премії відбувається щорічно 21 березня у день народження архітектора Я.В.Паученка. Цього року урочистості відбулися у художньо-меморіальному музеї Осмьоркіна. 
     
    Сама премія вручається у трьох номінаціях: «Архітектура», «Геральдика та вексилологія» та «Декоративно-прикладне мистецтво».
    Цьогоріч нагорода вручалася лише у одній номінації. Її лауреатом стала Людмила Кривенко — майстриня декоративно-ужиткового мистецтва, учасниця всеукраїнських, міжнародних, зарубіжних виставок та фестивалів декоративно-ужиткового і текстильного мистецтва за творчі роботи в техніках печворку, клаптикового шиття, арт-квілту, в основі яких народні традиції текстильної мозаїки, що активно впроваджуються в сучасному декоративно-ужитковому мистецтві як фольклорний романтизм.
     
    — Бути номінованим лауреатом для мене безумовна радість та честь. Я сподіваюсь, що отримала визнання в місті, де вже понад півстоліття працюю та живу. Таке почесне звання я отримала вперше. Тому відчуваю величезну радість. Окрім того, це ще й, мабуть, сподівання, що попереду багато робіт та творчості, — ділиться відчуттями пані Людмила.
     
     
    “Малює” тканиною майстриня вже 10 років. Із-під її вмілих рук виходять не лише картини, а й ляльки-мотанки з натуральних тканин, килими та ковдри. Ще з самого дитинства жінка любила майструвати та творити. Любов до творчості, а особливо до рукоділля супроводжувала її все життя: у дитинстві це була вишивка, плетіння з лози, випилювання лобзиком. Із віком додалися в’язання і виготовлення всіляких виробів для рідних та близьких.
    І хоча вона за освітою літературний редактор, тканинний живопис жінка освоїла самостійно.
     
    — Я зараз продовжую працювати над серією крупнопланових робіт «Мир». А взагалі дуже люблю зображувати квіти, природу, те, що мене оточує. Наш світ прекрасний, - зауважила Людмила Кривенко. 
     
    Клаптиковим шитвом (печворком) займається небагато майстрів, воно має свої особливості. Здавна із клаптиків тканини робили ковдри, побутові речі, а зараз це витвір декоративно-прикладного мистецтва, який є дуже популярним. Усі роботи створюються за принципом мозаїки: зшивають цілісний виріб зі шматочків тканини (клаптиків). У процесі створюється полотно з новим колірним рішенням, візерунком, іноді фактурою. Сучасні майстри виконують також в техніці клаптикового шиття об’ємно-просторові композиції. 
     
     
    Свої роботи Людмила Іванівна створює виключно з творчим натхненням та любов’ю.
     
    — На замовлення я нічого не майструю, роблю тільки те, чого забажає моя душа, — наголосила майстриня.
     
    Аліна Кулик