Ті, що поза кадром. Помічниця депутата міської ради Євгенія Котенко

  • 13 жовт. 2020 20:43
  • 1690
    • Стаття Ті, що поза кадром. Помічниця депутата міської ради Євгенія Котенко Ранкове місто. Кропивницький
     
       На носі місцеві вибори. А це означає, що добігає кінця каденція депутатів Міської ради міста Кропивницького сьомого скликання. Про роботу та діяльність депутатів є безліч матеріалів, сюжетів та розмов, але жодного разу не згадуються ті, хто створює позитивний імідж народного обранця.
     
    Сьогодні ми говоримо про роль помічників з ЄВГЕНІЄЮ КОТЕНКО. Яка з власного досвіду знає про будні, і не тільки, команди депутата міської ради.
     
    – Як це бути помічником депутата? 
     
    – Важко. Іноді фізично, іноді – морально. Люди впевнені, що ми повинні все знати. Я безліч разів чула фразу: «Як це ти не знаєш? Ти ж помічник депутата!». Друзі в мене часто питають: «Женя, що ти п’єш? Це ж нереально витримати!». Особливо, коли тобі телефонує бабуся й розказує, що ти дармоїд, і депутати всі погані, ви нічого не робите. А ти при цьому маєш випромінювати спокій. Бо знаєш, що ви працюєте. Що робите освітлення, майданчики, що вивозите листя, гілля і купу всього. Але переконати кожного незадоволеного неможливо. Це навіть не професія, я вам так скажу, це спосіб життя. Сьогодні ти працюєш з паперами, завтра вивозиш сміттєзвалище з району, а післязавтра розносиш газети по мікрорайону. Зранку, йдучи на роботу, не можеш навіть уявити, що тебе чекає до вечора. 
     
     
     – Освіта, вік, зовнішність впливають на так зване працевлаштування?
     
    – Я за освітою журналіст. І ніколи навіть гадки не мала, що буду помічником депутата. Тут, скоріше, мене обрали. Сергій Кріпак знайшов моє резюме на сайті й запропонував роботу. Я й подумала, чому б і ні? Тут мене ще не було. Новий досвід, нові знання. За своїм прикладом скажу, що всі ці фактори не мають жодного відношення до працевлаштування. Принаймні в мене. Часто чую від людей: «Така молоденька, на цю роботу потрібен суворий чоловік, а не дівчинка». А я скажу, що на цю роботу потрібні енергійні й чесні люди. А зовнішність – то вже приємний бонус.
     
    – І, звичайно, всіх цікавить, чи це оплачується і чи є запис у трудовій книжці?
     
    – Ні, запису у трудовій книжці немає. Хоча, вважаю, це несправедливо. У помічників нардепів є офіційна заробітна плата. А на місцевих рівнях – ні. Хоч працюємо ми не менше. Це вже питання до місцевої влади. Зрештою офіційно влаштувати на роботу помічника – не колосальні гроші для міськради на фоні решти витрат.
     
     
    – Що дає цей статус, які привілеї? Наприклад, безкоштовний проїзд у громадському транспорті чи знижку на комунальні послуги?
     
    – Крім нервових зривів та стресу, нічого. В мене є посвідчення помічника на громадських засадах. За час роботи помічником мене його попросили показати, крім батьків і родичів, один раз – коли у Пенсійному фонді брала довідку для мешканця мікрорайону, – аби підтвердити факт, що людина не стороння, а довідку бере за місцем вимоги. Для мого тата, наприклад, то велика гордість, що донька займає ТАКУ посаду. А для мене, з-поміж усього негативу, моральне задоволення, що я можу зробити хоч щось, аби допомогти людині.
     
    – Наскільки реально мати особисте життя, посиденьки з друзями, відпустки або народження дитини? І знаючи всі нюанси, чи повторила б ти знову? 
     
    – Реально. При великому бажанні. Рідні спочатку ображалися, а тепер звикли до моєї роботи. Помічник повинен бути на зв’язку 24/7. Але це не значить, що він щодня такий завантажений. Роботи багато. Але я, між цим, їздила у відпустку. І навіть вийшла заміж. Чоловік підтримує мене. Хоча мої затримки на роботі його трішки, а іноді й дуже, дратують. Більше того, активно бере участь у роботах на мікрорайоні: толоки, свята тощо. Сергій Володимирович каже, що він частина нашої дружної команди. 
     
    Чи повторила б? Думаю так, але конкретно у цьому випадку. Працювати помічником у іншого депутата, впевнена, не змогла б. Ну от якось це не етично, на мою думку. Та й до того ж – я вже Кущівська (усміхається. – Ред.)
     
    – Тісно співпрацюючи з виборцями, які у них існують міфи про самого депутата та його можливості? Чи відрізняють жителі вплив депутата ВР і місцевої ради?
     
    – 90% людей не бачать різниці між депутатом ВР і місцевими. Це недопрацювання. Не знаю, чиє більше. В школах про це не розповідають, ЗМІ не пишуть, а люди не цікавляться. От воно й дає свої плоди. Коли у людей проблема, вони не знають, куди з нею бігти. Коли вже «припече», вони готові завалити депутата у фейсбуці повідомленнями, але не прийти на прийом з проблемою. Ми зі свого боку пояснюємо, як працює система. Багато хто розуміє, але більшість не чує. Прикладів чимало, один із моїх улюблених: зателефонував чоловік з наріканням, що йому вже рік не може Укртелеком замінити старий, трухлявий стовп на нову опору. Нібито й запит відправляли, але реакції нуль. Усе правда. Він писав заяву, ми склали депутатський запит, який відправили на балансоутримувача. Формально свою роботу ніби виконали, але ж результату немає. Що я роблю далі? Кожен ранок приходжу на офіс організації і «з’ясовую», коли ж це нарешті вирішиться. Один день, два, тиждень. Заявник уже й рукою махнув і сказав: «Так і знав, що толку від вас мало». Мені звичайно, прикро, але не здаюся й гну свою лінію. В один прекрасний момент Укртелеком втомився вислуховувати мої істерики, дає відповідь, що опору замінять до 15 червня 2020 року. І таки дійсно замінили! Це була моя перемога, бо я їх добила! А від заявника в той же день надійшов дзвінок із вдячністю, каже, що і не сумнівався в мені! Таких історій безліч. Є формальна процедура, але я точно знаю, що більшість питань вирішується через те, що до них докладають трішки більше зусиль.
     
     
    Я почула багато негативу, коли допомагала одинокому дідусеві з інвалідністю оформити матеріальну допомогу. В держустанові мені сказали: «Побачила, що дідусь одинокий, і вирішила будинок відтяпати?» 
     
    – Що побажаєш кропивничанам напередодні виборів? 
     
    – Найперше, не брати гречку, гроші і таке інше за голос. Він має значення, навіть, якщо впевнені, що від вас нічого не залежить. Повірте, залежить. Якщо ви знаєте депутата, якщо він працював на окрузі, то не піддаватися маніпуляціям сьогоднішніх кандидатів, що вони зроблять. Брешуть – не зроблять. І найголовніше, почитайте Закон України «Про статус депутатів місцевих рад». І побачите, що вони не знизять ціну на газ, на молоко й інше, бо це просто не в їхній компетенції.
     
     
     Ірина Лягул