Такий казковий і такий реальний світ

  • 26 черв. 2019 16:57
  • 1419
    • Стаття Такий казковий і такий реальний світ Ранкове місто. Кропивницький
     
    Трохи жаль дітей, яких дорослі за непослух люблять лякати Желєзянкою і Бабаєм, до котрих тепер додався побратим — дід Жахай, вигаданий поетесою Валентиною Кондратенко-Процун, членом НСПУ у новій книзі «Дід Жахай із синіми крильми». 
    Особливість дитячих віршів її у тому, що вона, виконуючи заповіт нашого славного земляка Віктора Близнеця, говорить із дітьми не тільки про радісне, веселе чи смішне, а й не цурається драматичного і трагічного дорослого життя.
     
     Я знайома з її віршами для дітей давно: і з рукописів, і з публікацій у періодиці, і з двох попередніх книг — «Борщ із сонця й літа» та «Новорічно-різдвяна чудасія» (інсценування). Також окремі вірші «вкраплювались» у книжки для дорослих. 
    Якщо художнику першої книжки Вадиму Медянику слід воздати хвалу за малюнки, які дуже важливі для дитячих віршів, то увагу композиторів я б хотіла привернути до нової книги: придивіться, серед цих віршів і казок (я б так означила жанр) приховані гарні дитячі пісеньки, яких так не вистачає юним виконавцям.
     
    Достоїнство книги бачу і в розмаїтті тематики, і в поєднанні минулого й теперішнього часу, і в щедрості серця, яким авторка ділиться не лише з власними, а й з чужими онучатами, і в козацькому патріотизмі. Як вчителька В.Кондратенко-Процун не може не вчити й не виховувати, вказуючи, що погано, а що добре. Тож діти одержать ненав’язливі й цікаві уроки, які допоможуть їм освоїти світ природи і праці, особливо сільської. 
     
    Авторка не оминає складних для дітей тем: закоханість, вагітність, народження. Як і в кожній її книзі відчувається яскрава, запашна, повна рідковживаних слів та неологізмів мова (особливо дієслів: «цуприкує», «мотузить», «ментеля», «куйовдиться» та ін.). Запам’ятовуються герої: люди — бабуся Груня, дід Жахай, ледащиця Ната; флора — квітка лілія та гіпсофіла; фауна — жабка і домашні тварини (собачки, коти, індик, Волик-Толик і каченя Кря); птахи: перепілка, синичка, плісочка; комахи: джмелик і муха. У цьому допомагають малюнки молодої художниці з Долинської Олександри Солодовник — учениці відомого тамтешнього художника Сергія Яковенка. Це її дебют у книжковій графіці. Розмальовки покличуть юних читачів до співавторства пензликами, олівцями чи фломастерами.
     
    Гарний шрифт і папір та формат, гадаю, зроблять книжку лауреата премії імені Євгена Маланюка читабельною. Вона впишеться в історію дитячої літератури нашого краю. Чимало книг В.Кондратенко-Процун є в нашому музеї. Чекаємо нового поповнення. 
     
    Антоніна Корінь, член НСПУ, 
    науковець літературно-меморіального музею 
    І.К.Карпенка-Карого міста Кропивницького