Секрет успіху Любові Кардаш. Наша землячка перемогла конкурсі імені Крушельницької

  • 5 груд. 2019 14:23
  • 1534
    • Стаття Секрет успіху Любові Кардаш. Наша землячка перемогла конкурсі імені Крушельницької Ранкове місто. Кропивницький
     
    Нещодавно в Тернополі пройшов відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької, в якому перемогла наша землячка, лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів, учениця музичної школи №4 міста Кропивницького Анна Чумаченко.
     
    Разом зі своєю викладачкою Любов’ю Кардаш та концертмейстеркою Валентиною Донцовою вона  побувала на батьківщині славетної співачки – в меморіальному музеї Соломії Крушельницької в селі Біла, де представила музично-драматичну виставу «Секрет успіху Соломії Крушельницької».
    Натхненницею дійства та виконавицею головної ролі є актриса Любов Кардаш. Роль дівчини виконала Анна Чумаченко.
     
    Затишна зала музею була заповнена глядачами із села Біла та міста Тернополя. Ті, кому не вистачило місця, стояли в коридорі. Публіка поринула в атмосферу життя епохи початку ХХ століття та наблизилася до образу славетної землячки, національної гордості України.
     
     
    Директорка музею Надія Зюбровська, начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Білецької сільської ради Роман Винник, народні артистки Любов Ізотова та Віра Самчук, учитель української мови та літератури Білецької ЗОШ Ореста Мартинюк дякували нам. Вони згадували Марка Кропивницького, Лесю Українку, видатних діячів світової культури, яких геніальна співачка надихала на творчість. Дарували подарунки, від щирого серця бажали успіху. Ми відчули, що дух цього музею освячений любов’ю, трепетом, наповнений щирістю та професійністю.
     
    Конкурс імені Соломії Крушельницької на Тернопільщині має тридцятирічну історію. Від першого конкурсу, який проходив у 1986 році, до 2019-го відстань у 33 роки. І хоча були вимушені паузи, важливим є те, що він виявився стійким до об’єктивних перешкод і отримав друге дихання. З ініціативи благодійного фонду «Соломія» у партнерстві з Тернопільським музичним коледжем імені Соломії Крушельницької у 2018 році змагання відроджене у статусі Першого відкритого конкурсу  вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької.
     
     
    Цього року його учасниками стали багато виконавців із різних куточків нашої держави. Голова журі Ольга Нагорна – народна артистка України, солістка Національної опери, викладач Національної музичної академії імені Чайковського.
    14 листопада Анна Чумаченко представляла рідну музичну школу у першому етапі в другій віковій категорії. Вона виконала арію Керубіно з опери «Весілля Фігаро» Моцарта, «Voi, che sapetе» та українську народну пісню в обробці Бойченка «Гандзя». Цього ж дня після конкурсних прослуховувань о 18-й годині в залі Тернопільського музичного коледжу імені Соломії Крушельницької була представлена вистава «Секрет успіху Соломії Крушельницької». А 15 листопада на святковому Гала-концерті у залі Тернопільської обласної філармонії оголосили результати конкурсу. 
     
     
    Марія Степова