Профілактика інсульту

  • 15 лист. 2018 15:40
  • 5573
    • Стаття Профілактика інсульту Ранкове місто. Кропивницький
     
    Які причини виникнення інсульту? Які симптоми можуть свідчити про його наявність? Про особливості цього захворювання розповідає завідуючий неврологічним відділенням КЗ «Кіровоградська обласна лікарня» Сергій Касьянов.
     
    – Інсульт виникає тоді, коли припиняється або значно послаблюється надходження крові до частини мозку, — пояснює Сергій Вікторович. – У результаті цього мозок не отримує в достатній кількості кисень та необхідні йому поживні речовини. Через кілька хвилин клітини мозку починають відмирати.
     
    Основні симптоми:
     
    Порушення ходи.
    Порушення мови і розуміння слів.
    Параліч або оніміння з одного боку обличчя або всього тіла. 
    Порушення зору з одного або обох боків.
    Раптовий сильний головний біль, що може супроводжуватися блювотою, запамороченням або порушенням свідомості.
     
    – Коли слід негайно звернутися до лікаря?
     
    – Якщо ви помітили будь-яку з вказаних вище ознак, навіть якщо вона змінюється або зникає, — негайно викликайте швидку медичну допомогу! Щоб забезпечити максимальну ефективність лікування інсульту та уникнути інвалідності, необхідно доставити хворого в лікарню протягом 60 хвилин від появи перших симптомів.
     
    – Що можна зробити під час очікування «швидкої»?
     
    – Почніть штучне дихання рот у рот, якщо у людини зупинилося дихання.
     
    При виникненні блювоти поверніть голову хворого на бік, щоб запобігти потраплянню блювотних мас до легенів. Не давайте хворому їсти і пити. 
     
    – Що може стати причиною інсульту?
     
    – Є два основних типи інсульту. Найпоширеніший тип – ішемічний інсульт – це результат блокади току крові по артерії. Інший тип – геморагічний інсульт – відбувається в результаті крововиливу із судини мозку. Транзиторна ішемічна атака (ТІА) – мікроінсульт – виникає в результаті тимчасового порушення кровотоку через мозок.
     
    – Хто знаходиться у групі ризику захворіти на інсульт?
     
    – Їх багато, деякі з цих факторів також збільшують ризик розвитку захворювань серця.
     
    Фактори ризику інсульту включають:
    Наявність особистого або сімейного анамнезу інсульту, інфаркту або ТІА.
    Вік 55 років і старше.
    Високий кров’яний тиск. Ризик інсульту починає рости з ростом артеріального тиску вище 115/75 мм рт.ст.
    Високий рівень холестерину – загальний рівень холестерину вище 5,2 ммоль / л.
    Куріння цигарок або пасивне куріння.
    Діабет.
    Надмірна вага (індекс маси тіла від 25 до 29) або ожиріння (індекс маси тіла від 30 і вище).
    Відсутність фізичної активності.
    Серцево-судинні захворювання, у тому числі серцева недостатність, вади серця, серцеві інфекції або порушення серцевого ритму.
    Використання протизаплідних пігулок або гормональної терапії, що включають естроген.
    Вживання алкоголю та наркотиків.
     
    У зв’язку з тим, що ризик інсульту зростає з віком, і жінки, як правило, живуть довше, ніж чоловіки, на інсульт частіше хворіють і вмирають від нього жінки.
     
    – Які ускладнення найбільш поширені після перенесеного інсульту?
     
    – Інсульт може викликати тимчасову або постійну інвалідність залежно від часу, протягом якого мозок страждає від відсутності кровотоку, і від того, яка частина мозку постраждала. Ускладнення можуть включати: параліч або втрата м’язових рухів, порушення мови або ковтання, втрата пам’яті або проблеми з розумінням, біль (зазвичай, ускладнення розвивається через кілька тижнів після інсульту і з часом може проходити, проте іноді потребує лікування); зміни в поведінці і в здатності до самообслуговування. Люди, котрі перенесли інсульт, можуть стати більш замкнутими і менш соціально активними. 
     
    Як і при будь-якій черепно-мозковій травмі, успіх у лікуванні цих ускладнень варіюватиметься від людини до людини. Може знадобитися допомога логопеда, психотерапевта та інших фахівців.
     
    – Які види обстежень та методи діагностики призначають при виникненні підозри на інсульт?
     
    – Для визначення найбільш підходящого методу лікування бригада швидкої допомоги повинна з’ясувати, який тип інсульту у хворого і які частини мозку постраждали. Необхідно виключити інші можливі причини симптомів, такі як пухлина мозку або реакція на наркотики. Лікар може використати такі обстеження: фізичне обстеження, аналізи крові, комп’ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), ультразвукове дослідження сонних артерій, артеріографія, ехокардіографія.  
     
    – Як відбувається лікування ішемічного та  геморагічного інсульту?
     
    – Невідкладна терапія інсульту залежить від його типу – ішемічний чи геморагічний інсульт.
     
    Ішемічний інсульт
     
    Для лікування ішемічного інсульту лікарі повинні швидко відновити приток крові до мозку.
    При лікуванні ішемічних інсультів часто необхідн  використання тканинного активатора плазміногену (ТАП) та проведення процедур, направлених на механічне видалення згустку крові. Це повинно бути виконане якомога швидше. 
     
    Щоб зменшити ризик повторного інсульту або ТІА, лікар може рекомендувати процедури для відкриття звужених бляшками артерій. 
     
    Геморагічний інсульт
     
    При невідкладній терапії геморагічного інсульту основну увагу відводять контролю кровотечі і зниженню тиску в мозку.
    Лікування крововиливу зазвичай включає в себе постільний режим. Якщо ділянка кровотечі велика, може виникнути потреба в операції з видалення крові для послаблення тиску на мозок.
     
    Хірургічна реконструкція кровоносних судин може бути використана для відновлення певних порушень кровоносних судин, пов’язаних з інсультом.
     
    –  Як проходить процес відновлення та реабілітації після перенесеного інсульту?
     
    — Першочергові заходи у лікуванні інсульту сконцентровані на допомозі пацієнту у відновленні його сили, функцій і поверненні до самостійного життя. Ефект залежить від ділянки пошкодженого мозку і величини пошкоджень. Люди, що перенесли інсульт, потребують лікування з використанням реабілітаційних програм. Лікар допоможе вибрати програму, враховуючи вік, загальний стан здоров’я і ступінь інвалідності. До уваги береться і спосіб життя, інтереси та пріоритети, наявність інших членів сім’ї.
     
    Програма реабілітації може початися до виписки зі стаціонару. Вона може продовжуватися в спеціалізованих реабілітаційних відділеннях, санаторіях, в домашніх умовах. Ступінь відновлення після інсульту у різних людей різний.
     
    – Чи можливо попередити інсульт?
     
    – Основне значення для попередження інсульту мають виявлення всіх факторів ризику, виконання рекомендацій лікаря та дотримання здорового способу життя. Якщо у вас був інсульт або ТІА, ці заходи також допоможуть уникнути повторного. Загалом, здоровий спосіб життя означає: контроль високого кров’яного тиску (гіпертонії), зниження рівня холестерину і насичених жирів у вашому раціоні, відмова від куріння, контроль діабету, підтримка здорової ваги, дотримання дієти, багатої фруктами й овочами, фізична активність. 
     
    – Чи потребують особи профілактичного лікування за умови наявності в анамнезі пренесеного інсульту?
     
    – Якщо у вас був ішемічний інсульт або ТІА, лікар може рекомендувати ліки для зменшення ризику повторних проблем. До них належать  антитромбоцитарні препарати та антикоагулянти.
     
    Юлія Харченко,
    редактор КЗ «Кіровоградський обласний Центр здоров’я»