Особливості зимового харчування

  • 22 лют. 2021 10:18
  • 709
    • Стаття Особливості зимового харчування Ранкове місто. Кропивницький
     
    Величезний вплив на харчування людини здійснюють кліматичні умови проживання, які впливають на людський організм. Недарма восени і взимку багатьом людям хочеться довше поспати і якомога менше рухатись, що зрештою послаблює наш імунітет.
     
    Тому саме в холодну пору року харчуванню потрібно приділяти якнайбільше уваги. Раціон харчування взимку істотно відрізняється від літнього раціону харчування. Влітку багато свіжих овочів, фруктів і зелені. Недарма літо і ранню осінь називають коморою вітамінів. Інша ситуація – узимку. Є декілька основних правил щодо зимового набору продуктів:
     
    • м’ясо і м’ясні продукти;
    • гарячі страви і вітамінні напої;
    • сезонні овочі і фрукти.
     
    Людському організмові просто необхідно споживати м’ясо і м’ясні продукти в холодну пору року. М’ясо є джерелом повноцінного білка, жиру, містить у собі комплекс мінеральних речовин. М’ясо – потужний енергетик для нашого організму: воно повільно перетравлюється шлунково-кишковим трактом, що дає нам надовго відчуття ситості й тепла. Ось чому його не рекомендують вживати влітку, а найкраще споживати взимку. Якщо недостатньо м’ясної їжі, можуть бути похолодання кінцівок, озноб у всьому тілі, навіть зниження настрою!
     
    Другим основним правилом зимового харчування є споживання гарячих супів і борщів, відварених і тушкованих овочів. Фахівці рекомендують перед виходом на вулицю і перед сном з’їсти гарячу першу страву. У холодну зимову пору корисно споживати гарячі вітамінні напої із сухофруктів – родзинок, чорносливу, сушених яблук і груш. До них можна додавати інжир, фініки, курагу. А в чорний чи зелений чай корисно додавати замість цукру мед.
     
    Узимку імунітет варто підтримувати так званими зимовими фруктами – потужним джерелом вітаміну C: апельсинами, мандаринами, лимонами, грейпфрутами тощо. Вони незамінні при застудах, якщо, звісно, немає на них алергії та протипоказань. Корисні взимку часник та цибуля. Фахівці рекомендують щоранку натщесерце з’їдати по маленькому зубчику часнику з хлібом. Він почистить серцево-судинну систему, позитивно вплине на шлунково-кишковий тракт і вбереже від інфекцій та застуд.
     
    Правильне збалансоване харчування забезпечує ріст і розвиток людського організму, адаптує до впливу різних негативних факторів навколишнього середовища. Харчування не тільки продовжує наше життя, а й створює умови для активної життєдіяльності людини.
     
     
    Сон і фізичні навантаження
     
    Спати в зимовий час потрібно більше. Якщо є можливість, лягайте спати раніше, давайте тілу більше відпочинку, зайва година сну має зігріваючу дію. Не даремно взимку темніє раніше, і організм подає сигнали до відпочинку, не нехтуйте ними.
     
    Узимку не слід забувати і про фізичні навантаження. Пів години активного навантаження на день піднімуть настрій, стабілізують рівень обміну речовин.
     
    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області