Кропивницькі «нащадки» Стівена Гокінга

  • 10 жовт. 2019 14:55
  • 1423
    • Стаття Кропивницькі «нащадки» Стівена Гокінга Ранкове місто. Кропивницький
    Книга, яка може врятувати світ
     
    Зараз людина — найкрупніша істота в екосистемі Землі. Але вже нині еволюція говорить про те, що шансів безкінечно залишатися нею немає. Цілком імовірно, що колись і комахи стануть найбільшими істотами на планеті, а крупні види існуватимуть недовго.  
    Таке припущення висловив Андрій Домаранський, який модерував  зустріч із фізиком-астрономом, викладачем Центральноукраїнського педуніверситету імені Винниченка Олегом Волчанським у кропивницькій книгарні “Є”. Захід приурочений до ексклюзивного продажу останньої книги Стівена Гокінга “Короткі відповіді на великі питання”.
     
    Олег Волчанський говорить, що наука — це спосіб задовольнити свою допитливість, адже людині властиве ставити запитання. У найвагомішому питанні — існування Бога — науковці намагаються будувати свої теорії на фактах, а не просто уявленнях. 
     
    Із творчістю видатного англійського вченого та популяризатора науки Стівена Гокінга кропивницький фізик-астроном познайомився в одній з курсових робіт свого студента.
    — Моя спеціальність спочатку була — фізика напівпровідників. В університеті звільнився викладач астрономії, мені сказали: “Треба”. За літо я вивчив базу цього предмету і почав викладати. І, ви знаєте, мені сподобалося. Гокінга вперше побачив в одній курсовій роботі студента і мені сподобалося його цікаве бачення — говорити складні речі простою мовою, - зазначає Олег Волчанський. 
     
     
    Він говорить про Всесвіт як про велику космічну лабораторію і впевнений, що людству потрібно вирішувати такі проблеми як екологія, ядерна зброя, ріст демографічного показника на Землі, а не переселятися на інші планети: 
     
    — Екологія — одна із проблем, про яку говорив Гокінг. На жаль, глобально людство ще не дійшло до усвідомлення цього. Всіх не хвилює танення льодовиків, бо “що нам із того”. А ось до чого призводить цей процес: льодовик — це дзеркало, а, отже, зменшується площа дзеркала. Земля нагрівається і може настати теплова смерть. Думка Хокінга — треба переселятися на інші планети. Моя думка — людство може вже вирішити цю дилему. Зараз розумних людей стає все більше і, можливо, все-таки дійдемо до того, що ядерна зброя нам не потрібна. Щодо росту демографічного показника — це теж вирішується. Питання лише у тому, скільки часу піде на це і, якщо вже й колонізуємо Марс, то чи не створимо там такі ж проблеми, що й тут? Вся надія на молодь, яка вже зараз починає усвідомлювати й робити щось для збереження Землі. Якщо бачиш 16-річну дівчину на трибуні ООН, уже й сам починаєш замислюватися, щоб стати кращим. 
     
    За словами пана Олега, Земля — ідеальна планета для життя людей за рахунок атмосфери й води. 
     
    Усіх присутніх хвилювало питання: хто ж тепер стане наступним Гокінгом? До відповіді Олег Волчанський підійшов по-філософськи:
     
    — У кожного науковця на якомусь етапі життя з’являється бажання розповісти свої знання більшій аудиторії. Сама ідея ділитися складними речами простою мовою з усім світом, думаю, виникла не в однієї людини. Бажання пояснити те, що ти розумієш, властиве нам усім. 
     
    Гокінг задав одним із перших стандарт розповідати складні речі простою мовою з англійським тонким гумором.
     
    — От читаєш Гокінга і набираєшся життєвої енергії. Захоплююся ним, як людиною, яка не пішла на дно, незважаючи на свій фізичний стан. Він ніколи не намагався викликати до себе жалю, завжди був життєрадісним, а у його книжках бачимо англійський гумор. 
     
    Летиція Курята