Якщо під час евакуації людина втратила медичні документи, є кілька шляхів їхнього відновлення

  • 20 лип. 2022 15:19
  • 550
    • Стаття Якщо під час евакуації людина втратила медичні документи, є кілька шляхів їхнього відновлення Ранкове місто. Кропивницький
     
    У разі втрати результатів обстеження, лікування, відомостей про проведене стаціонарне та оперативне лікування, а також реабілітацію, потрібно звернутися до будь-якого лікаря первинної ланки (терапевт, сімейний лікар, педіатр, якщо мова йде про дитину з інвалідністю). Маючи доступ до Електронної системи охорони здоров’я, лікар зможе відновити інформацію, що була в неї завантажена, або призначити додаткове обстеження.
     
    При втраті документів, що стосуються статусу людини з інвалідністю, потрібно звернутись до найближчого органу соціального захисту, фахівці якого через Централізований банк даних осіб з інвалідністю зможуть відновити їх та зробити висновок.
     
    Для поновлення висновку МСЕК потрібно звернутись до медичного центру, в якому працює така комісія.
     
    Якщо у вас залишились питання, задати їх можна за телефонами:
    Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю: +38 (096) 502-502-6;
    Гаряча лінія для осіб з інвалідністю - 1539;
    Урядова гаряча лінія - 1545.
     
    Гаряча лінія психологічної допомоги в Україні та країнах Євросоюзу.
    Телефон гарячої лінії — 0-800-100-102
    Лінія працює щоденно з 10.00 до 20.00.
    Дзвінки по Україні безкоштовні.
     
    Також гаряча лінія доступна для дзвінків українців з країн:
    Чехія +420 800 012 058
    Польща +48 800 088 141
    Франція +33 805 080 466
    Португалія +351 800 780 756
    Швеція +46 20 160 46 46
    Ірландія +353 1800 817 519
     
    Виклики з внутрішніх номерів відповідних країн також безкоштовні. Лінія працює в форматі аудіо- та відеодзвінка. 
     
    Як перетнути кордон особам з інвалідністю та тим, хто їх супроводжує
     
    Процес перетину кордону сьогодні, коли обмежено виїзд із країни багатьом чоловікам, став складнішим. Хоча зараз діє ціла низка виключень для людей, що можуть виїхати за межі України, своє право на перетин кордону потрібно підтвердити відповідними документами.
     
    Виїздити за кордон під час дії воєнного стану можуть особи з інвалідністю всіх груп. Для цього потрібно мати із собою один із таких документів:
    довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією, що підтверджує отримання групи інвалідності;
    посвідчення особи з інвалідністю;
    пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”. Важливо, що у такому посвідченні повинна бути зазначена група та причина інвалідності;
    довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.
     
    Особи третьої групи можуть виїздити лише самостійно, особи першої та другої групи інвалідності мають право на супровід. Супроводжуючою особою може бути один з батьків або обоє батьків, на утриманні яких перебуває людина з інвалідністю, дружина або чоловік, повнолітні син або донька, їхні дружина або чоловік.
     
    Але в цьому випадку потрібно мати при собі документи, що підтверджують родинний зв’язок, — свідоцтво про народження або свідоцтво про шлюб, а також документи, що підтверджують статус особи з інвалідністю.
     
    Також можуть перетинати кордон у супроводі особи, яким за висновком лікарсько-консультативної комісії потрібен постійний догляд. В такому разі треба мати висновок лікарсько-консультативної комісії, а також довідку про отримання компенсації (допомоги чи надбавки) на догляд.
     
    Щодо перетину державного кордону дітьми з інвалідністю, то їх можуть супроводжувати:
    • матір та/або батько, рідні чи прийомні;
    • опікун або піклувальник;
    • батьки-вихователі;
    • баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим, які належать до переліку категорій осіб, що звільнені від військової служби та мобілізації.
     
    В такому разі при собі потрібно мати один з цих документів:
    • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю”;
    • довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення, або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;
    • медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років.
    Якщо супровід здійснюється батьком або матір’ю чи обома батьками дитини, тоді слід додати документи, які підтверджують їхні родинні зв’язки. Якщо ж іншими особами, скажімо, опікуном чи піклувальником, тоді треба мати документ про надання дитині відповідного статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, а також документ, що підтверджує відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю.
     
    Коли ж супровід дитини з інвалідністю здійснюється бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом, то вони повинні надати окрім документів, які посвідчують родинні зв’язки, ще й документи, які підтверджують те, що вони звільнені від військової служби та мобілізації.
     
    Недієздатна особа може перетинати кордон у супроводі свого опікуна за наявності документів, що посвідчують недієздатність особи, та рішення про призначення опікуна. А якщо опікуна такій особі ще не призначено, тоді вона може перетнути кордон у супроводі одного із повнолітніх членів сім’ї. У такому випадку, крім документа, який засвідчує недієздатність особи, слід надати ще й документ, який підтверджує родинні зв’язки.
     
    Якщо у вас залишились питання, ви можете зателефонувати на гарячу лінію Прикордонної служби України за номером 0 800 218 808
     
    Джерело: Офіс радниці - уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності