Весняні небезпеки на присадибних ділянках

  • Стаття Весняні небезпеки на присадибних ділянках Ранкове місто. Кропивницький
 
При наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю інших.
 
Нині рідко зустрінеш людину, яка б не використовувала в саду, на городі чи на присадибній ділянці засоби від рослинних шкідників і гризунів (пестициди та отрутохімікати). Для підживлення рослин – неорганічні добрива. Не звертаючи уваги на запобіжні заходи при виконанні даних робіт, можна легко отруїтися. До початку використання будь-якого хімічного препарату надіньте такий одяг, що захистить всі частині тіла, гумові рукавички та засоби захисту органів дихання (респіратор або «пелюстку»), захистіть очі окулярами. Під час оброблення не вживайте їжі та напоїв, не допускайте на місця оброблення дітей і домашніх тварин. Завершивши оброблення, умийтеся, вимийте руки, знищте використану тару.
 
Із настанням весни збільшується кількість травм, які отримують люди при роботі на присадибних ділянках. Найчастіше через недотримання техніки безпеки при роботі з електромеханізмами. Так, чоловіки травмують пальці рук, неправильно використовуючи електропилу або рубанок. На будівництві дачі падають з даху, не маючи монтажного пояса або хоча б страхувальної мотузки.
 
Найчастіші дачні травми – це удари та дрібні травми. Не забувайте, що при ударі хворе місце треба охолодити – льодом або просто пляшкою з холодною водою. Можна використовувати фітопрепарати, які розсмоктують гематоми. Рани і садна слід негайно обробити антисептиком і перев’язати, інакше можливе запалення.
 
При розтягуванні сухожилля або розриві зв’язок на руках і ногах зробіть тугу пов’язку і старайтесь не напружувати суглоб. Прикладайте холод. Якщо трапився простріл у спині, то негайно припиніть роботу і змастіть поперек зігрівальним і знеболювальним гелем або кремом. Їх чимало в аптеках.
 
Біда всіх дачників – мозолі на пальцях. Працюйте тільки в бавовняних або брезентових рукавичках, щоб шкіра рук дихала. Мозоль не проколюйте. Просто обробіть антисептиком і забинтуйте. Якщо ж мозоль розкрився, то заклейте ранку бактерицидним пластиром.
 
Копати город не варто до виснаження, через кожну годину роботи робіть 15-хвилинну перерву. Якщо ви розвели багаття й обпеклися, то опустіть обпечені пальці в холодну воду на 10–15 хвилин.
 
Особливо важкі травми – переломи при падінні з висоти, спинномозкові травми і відкриті рани – потребують лікарського втручання. При переломі до приїзду лікаря зафіксуйте пошкоджену кінцівку за допомогою шин – невеликих дощок. При знепритомнінні вкладіть людину, зробіть холодну примочку на голову. Обов’язково викликайте швидку медичну допомогу. Пам’ятайте, що безпека на садовій ділянці залежить передусім від ваших обережності та уваги.
 
Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області