Туристичний південь України (біосферний заповідник "Асканія-Нова")

  • Стаття Туристичний південь України (біосферний заповідник «Асканія-Нова») Ранкове місто. Кропивницький
 
Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) продовжує ознайомлювати журналістів із об’єднаними територіальними громадами, якими опікується в семи областях України: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській і Тернопільській. 
 
Наприкінці червня громадська організація «Український кризовий медіа-центр», яка є комунікаційним партнером міжнародної організації «Глобал Комьюнітіз» (Global Communities), що виконує програму DOBRE, організувала прес-тур для 16 представників засобів масової інформації з Кіровоградської, Дніпропетровської, Харківської і Тернопільської областей, які наприкінці червня завітали до двох ОТГ в Херсонській області — Присиваської та Асканія-Нова.   
 
 
Подорож ця почалася з Херсона, де журналісти поплавали Дніпром на пароплаві, помилувалися херсонськими парками й звідки відправилися на південь області. Виявилося, що це — місцевість без природних водойм, де майже завжди влітку неймовірна спека. Аби налагодити в цій місцині стале вирощування сільгоспкультур, свого часу від Дніпра проклали канал, з якого (а також його відгалужень) вода потрапляє у зрошувальні установки, які є майже на кожному полі. Тож помережані штучними водними артеріями поля з «поливалками» на колесах, а також сонячні батареї та велетенські вітряки (сонця й вітрів тут вдосталь) — звичний тамтешній краєвид.
 
Розглядаючи його із зацікавленням, акули пера й не зчулися, як приїхали із Херсона до селища Асканія-Нова — адміністративного центру місцевої об’єднаної територіальної громади, з яким межує біосферний заповідник, до якого входять не лише зоопарк з птахами (деякі з них вільно походжають по зоопарку, як-от павич) й тваринами (вони перебувають як у вольєрах, так і в заповідному степу), а й дендрологічний парк загальнодержавного значення «Асканія-Нова» та загальнозоологічний заказник місцевого значення «Асканійський». 
 
 
Площа заповідника становить 33307,6 га, з них 11054 га — абсолютно заповідна степова зона, куди і туристам, і місцевим жителям — зась, а лише науковцям. Степ заповідника — єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не орали. Заповідникові — більше ста років. Багатий землевласник Фрідріх Фальц-Фейн 1898 року у своєму родовому маєтку за власною ініціативою першим у світі вилучив з господарського використання ділянку своїх угідь, яка стала праядром теперішнього найбільшого в Європі (11054 га) заповідного типчаково-ковилового степу (Північний, Південний масиви й Великий Чапельський під).
 
Варто сказати, що мандрівникам, які дісталися до біосферного заповідника, одного дня й не вистачить, щоб побачити розмаїття рослин і тварин у ньому. Лише ботанічним садом із деревами й рослинами з усього світу (їх почали завозити туди ще в позаминулому столітті й висаджувати в голому степу, оберігаючи від суховіїв і піщаних бур), рукотворними озерами зі зграйками риб, гарними галявинами, архітектурними спорудами, оповитими легендами й реальними історіями (у штучному гроті, наприклад, знімали один з епізодів давнього радянського фільму «Діти капітана Гранта»), — можна ходити годинами. І в парку, і в зоопарку із самого початку їх заснування створено унікальну мережу вузеньких «каналів», якими ті помережані. Час від часу в ці заглибини подають воду, а з них вона потрапляє до кожного (!) куща і дерева. І це дуже важливо, адже дощі в тій місцевості — рідкісне явище. 
 
 
На території зоопарку відновлено будівлю засновника біосферного заповідника, там знаходиться пам’ятник йому. А за ними (поблизу ставків з протоками та острівцями) — розмаїття пташиних домівок з не меншим розмаїттям їхніх мешканців. В орнітопарку більше 60 різновидів птахів — лебеді, фазани, качки, лелеки, гуси єгипетські та індійські, страуси тощо. Оглянувши усе це природне багатсво, натрапляєш на ще одне — близько 800 різновидів диких копитних та гібридних форм свиней, оленів, коней Пржевальського, бізонів, антилоп, баранів, биків, верблюдів, лам, віслюків куланів, шотландських поні. 
У біосферному заповіднику «Асканія-Нова» можна також проїхатися мікроавтобусом  або ж у кінному екіпажі маршрутом, прокладеним територією Великого Чапельського поду, а також краєм заповідного степу, де мешкають у своєму природному середовищі дикі копитні тварини. 
 
 
Юрій Сергійчук