Рецепти борщу з різних куточків України

  • Стаття Рецепти борщу з різних куточків України Ранкове місто. Кропивницький
 
У  жовтні нинішнього року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріаль-ної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України. В ре-зультаті Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини п’ять елементів, серед яких – «Культура приготування українського борщу».
Якщо мандрувати Україною, можна помітити, що борщ від борщу у різних регіонах, і навіть у різних господинь, може відрізнятися разюче, часом аж до невпізнавання. Тим не менше, незмінним залишається одне – це його назва і «овочевість». Гoлoвнa ocoбливіcть бopщу – нaявніcть в йoгo cклaді чepвoнoгo буpяку. 
 
У Вінницькій області готують борщ з квашеними буряками. А на Житомирщині варять «оранжевий» борщ, який містить більше томатної пасти і не так багато буряку. На Галичині дають більше буряку (і дуже часто без помідорів), а на Східній Україні – менше. 
І хтозна чому зелений борщ називають борщем, бо ж він взагалі буряку не містить. Але так і не так, бо деякі рецепти зе-леного борщу таки йдуть з буряком. Сподіваємося, читачам буде цікаво розширити свою категорію борщів і спробувати нові  рецепти.
 
 
Пісний борщ із вушками на Святвечір, або Різдвяний борщ
 
Святвечірній борщ із вушками – це традиційна західноукраїнська страва, яку готують саме на Святвечір. Вушка – це такі вироби з тіста, як равіолі чи пельмені, але з  пісною грибною начинкою. Пісний прозорий борщ часом заправляють час-ником. Раніше святковий борщ закислювали буряковим квасом. Зараз усе частіше для цього використовують оцет чи ли-монний сік.
Ще одним інгредієнтом, який додають до різдвяного борщу, є  відвар з грибів, які йдуть на начинку вушок. Він додає борщу особливого аромату і присмаку.
 
 
Інгредієнти. Для борщу на 3 літри води – 3-4 буряки, морквина, корінь петрушки, 2 цибулини (1 для варіння, 1 – для засмажки), по 2-3 горошинки чорного та духмяного перцю, 1-2 лаврових листки, сіль,  грибний відвар від начинки для вух, оцет або лимонний сік (1-2 ст.л. за смаком). Вушка: тісто як на вареники, 50-70 г сушених грибів, олія для сма-ження, 2 ст.л. сухарів, сіль, перець.
Приготування. Найкраще готувати сам борщ у переддень Святвечора, а вушка вже 6 січня перед вечерею. Хоча, в сучасних умовах вушка можна готувати і наперед, заморозивши їх в морозилці.
Буряк для борщу попередньо чистимо і натираємо на великій тертці, заливаємо водою, додаємо почищені моркву, пет-рушку і розрізану навпіл цибулину. Варимо це все на невеликому вогні, періодично знімаючи піну. Після закипання до-дайте горошинки перцю, лаврове листя і варіть до готовності моркви і петрушки. По тому вимкніть і залиште борщ насто-ятися на кілька годин. Наприклад, залишіть на ніч у холодному місці.
 
Тоді борщ відціджуємо, додаємо грибний відвар, засмажуємо і додаємо цибулю, повторно доводимо до кипіння, додаємо лимонний сік або оцет, солимо, перчимо. Подається борщ гарячим з вушками у тарілці.
 
Вушка. Спершу для вушок відварюємо гриби. Гриби бажано брати білі. Сушені гриби попередньо відмочуємо протя-гом кількох годин у воді, а якщо заморожені, то просто відварюємо. До білих грибів можна додати і звичайних печериць, щоб начинки вийшло більше. Смачний відвар із грибів буде використаний для борщу.
 
Начинка для вушок. Гриби відцідити, змолоти на м’ясорубці. Цибулю подрібнити і підсмажити на олії. Окремо висмажити гриби, щоб випарувалася волога, тоді додати до них цибулю, сухарі, сіль та перець. Цим фаршем будемо начи-няти вушка.
Тісто на вушка. На 1 скл. борошна беремо 60-70 г води і дрібку солі. Замішуємо тісто і ліпимо вушка формою, як пельмені. Відварюємо, відціджуємо.
При бажанні можна додати до борщу з вушками ще й часник. Смачного!
 
 
Борщ від Ольги Сумської 
 
– Ніхто не варить борщ так смачно, як моя дружина Ольга Сумська, – зізнається заслужений артист України Віталій Бо-рисюк. – Вона готує пісний борщ – без м’яса і картоплі, такий не шкодить фігурі. Його головні секрети – хороші помідори, натуральний томатний сік і білі гриби. А ще  після приготування його добу потрібно настоювати в холодильнику. Тоді смак і аромат – пальчики оближеш!
 
 Інгредієнти: гриби білі відварні – 100 г, квасоля відварна – 2 ст. л.; помідори, консервовані у власному соку, – 300 мл, оливкова олія – 2 ст. л. перець болгарський – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., капуста – 200 г, корінь селери - 50 г, морква – 1 шт., буряк відварений – 1 шт., часник – 2 зубчики, базилік, кріп – за смаком, сіль, перець – за смаком.
 
 Приготування.  1. Нарізаємо соломкою варений буряк, селеру і моркву. У каструлі з подвійним дном розігріваємо оливкову олію і викладаємо овочі. Накриваємо кришкою і тушкуємо на середньому вогні 5-8 хв. 2. Додаємо нарізану ку-биками цибулю, тушкуємо ще 5 хвилин. Потім кладемо нарізаний кубиками перець, тушкуємо 10 хвилин і додаємо помідори у власному соку. Готуємо 5 хвилин і вливаємо окріп. 3. Закладаємо в борщ нашатковану капусту і варимо до готовності овочів. Додаємо відварені білі гриби і відварену квасолю. Солимо і перчимо. Якщо необхідно, додаємо цукор за смаком.  4. Прибираємо каструлю з вогню, всипаємо подрібнений часник і рубаний кріп. Накриваємо каструлю кришкою і даємо борщу настоятися 30 хв. Готовий борщ розливаємо по тарілках і прикрашаємо листочками базиліку.
 
 
Хoлoдний бopщ, xoлoдник
 
Буpякoвий відвap вapтo пpигoтувaти нaпepeдoдні. Мoлoдий тeмний чepвoний буpяк поклacти в кacтpулю і зaлити 1,5 л xoлoднoї вoди. Вapити під кpишкoю нa невеликому вoгні 30-40 xв. Як тільки кopeнeплoди з нeвeликим зуcиллям пpoтикaютьcя тoнким нoжeм, вoни гoтoві. Витягнути буpяк з відвapу. Відвap пpoцідити чepeз ткaнину.
Кopeнeплoди мoжнa тpoxи oxoлoдити xoлoднoю пpoтoчнoю вoдoю. Очиcтити буpяк, нaтepти нa вeликій тepтці. Зaлити буpяк буpякoвим відвapoм і oxoлoдити дo кімнaтнoї тeмпepaтуpи. Пoтім поста-
вити в xoлoдильник. Під чac oxoлoджeння відвap нacтoїтьcя нa буpякax і набуде тoго відтінку, яким пoвинeн відpізня-тиcя xopoший xoлoдний бopщ. 
 
Зaздaлeгідь тpeбa звapити яйця, oxoлoдити  і oчиcтити. Пepeлити відвap в глeчик, зaлишивши нaтepтий буpяк в oкpeмій миcці. Кoли гoтують xoлoдний бopщ, нaйчacтішe, дoмaгaютьcя тoгo унікaльнoгo poжeвoгo відтінку шляxoм дoдaвaння cмeтaни – більше ніж зазвичай. А можна змішувaти буpякoвий відвap з нaтуpaльним киcлим мoлoкoм, poзвeдeним вoдoю: змішaти пo 1 cклянці киcлoгo мoлoкa і вoди. Суміш пocoлити зa cмaкoм.
 
 
В oкpeмі піaли дpібнo нapізaти кpіп, зeлeну цибулю. Огіpки нapізaти дрібними кубикaми.  Яйця poзpізaти нa пoлoвинки, пo oднoму нa пopцію. А можна яйця нaкpишити в xoлoдний бopщ, aлe вoни зaбapвлятьcя буpякoвим відвapoм. Лoжкoю poзклacти в тapілки нaтepтий буpяк (по пoвній cтoлoвій лoжці нa тapілку), нa якому нacтoювaвcя відвap. 
 
Дoдaти нapізaний oгіpoк і зeлeну цибулю. Нaлити з глeчикa кpижaний буpякoвий відвap з киcлим мoлoкoм в тapілку, зaливaючи ним oвoчі. Пoклacти в xoлoдний бopщ пoлoвинку вapeнoгo яйця. Пocипaти кpoпoм і дoдaти cмeтaну. 
До xoлoдника можна подати пeчeну кapтoплю. Втім, не кидайте картоплю бeзпocepeдньo в cуп –  тoді cтpaвa cтaє пepeнacичeнa oвoчaми.
 
Картина наївного мистецтва Андрія Ліпатова