Затишні книжки на всі смаки

  • 22 лют. 2019 15:11
  • 1359
    • Стаття Затишні книжки на всі смаки Ранкове місто. Кропивницький
     
    Насолода дрібничками, втіха від чарівної атмосфери, гармонія навколо і всередині, радість бути у компанії чи наодинці із собою, знаходження рівноваги у своїх прагненнях і вчинках, зрештою, просто гарна книжка, горня кави — все це про щастя, яке постає у різних образах, але потрібне кожному з нас.
     
    Пропонуємо низку художніх книжок, які зігріють холодними зимовими вечорами, наповнять любов’ю, теплом, посмішками і навчать кожної миті радіти життю.
     
    Отже, Джоан Гарріс, авторка відомого роману  «Шоколад» — Харків, 2015, дарує читачам казкові смаколики. Роман написаний у жанрі містичної мелодрами. Напередодні Масниці у маленькому французькому містечку Ланскне з дерев’яно-цегляними будиночками, вузькими провулками та маленькими крамничками разом із теплим вітром з’являється незнайомка Віан Роше з донькою Анук. Невдовзі жінка відкриває шоколадну крамничку з небаченими досі ласощами, шоколадом, трюфелями, зацукрованими фруктами, смаженим мигдалем, пряниковими будиночками, і життя маленького містечка змінюється назавжди. Такі зміни одразу викликають обурення в місцевого священика. Та Віан не звикла пасувати перед труднощами. Як розвиватимуться її стосунки з дивним мандрівником Ру, залишиться вона назавжди в Ланскне чи полишить його. Читайте — і вам відкриється світ, насичений ароматом шоколаду та солодкої пудри.
     
    А ось ірландська письменниця Сесилія Агерн написала зворушливу і повчальну книгу «Співуча пташка» — Харків, 2017. В одному з ірландських лісів, в малесенькому будиночку, Соломон — відомий звукооператор, який приїхав в ту місцевість зі своєю знімальною командою, знаходить дивовижну дівчину. Лора — молода і красива жінка, має дивовижний талант — імітує усі можливі звуки. Соломон вражений її вмінням та красою. Любов, дружба, підтримка, розуміння, прощення — це те, що автор показує у своїй книзі.   
    Книгу варто прочитати, щоб зрозуміти, що не кожен прагне слави, і потрібно шанувати бажання інших. Це лірична і справді чудова книжка, що змушує замислитися.
     
    А якщо ви ще не читали збірку теплих і душевних оповідань Надійки Гербіш «Теплі історії до кави» — Київ, 2016, то саме час це виправити. Головна родзинка видання — світлини, які супроводжують новели. Кожна історія — це ковток радості й суму, кохання й втрат, мрій і розчарувань, а також нестримного бажання відкривати чужі міста й країни. Головні герої цих оповідань — звичайні жителі невеличких міст, закохані, розгублені, розчаровані, щирі й такі, що здатні знаходити щастя в дрібничках і насолоджуватися буденними речами: посиденьками у кав’ярні, плетенням шарфів, листуванням.
     
    «Теплі історії до кави» — це цікава і добра книга, яка здатна поліпшити настрій.
    Дзвінка Матіяш — українська письменниця, перекладачка. У «Видавництві Старого Лева» вийшла її нова книга «Дорога святого Якова» — Львів, 2017, яку вона зі своїм чоловіком протягом 40 днів, пішки подолавши близько 900 кілометрів. Через усю Іспанію, від кордону з Францією, аж до могили святого апостола Якова у містечку Сантьяго, а також вони відвідали мис Фіністерра, який колись вважався кінцем світу. Дорога в авторки асоціюється із свободою. І нехай українці на цій дорозі відчують дивовижний смак свободи. Цю книгу цікаво читати, тому що автор добре володіє словом, вміє передати дух дороги, подорожі. Цікаві зустрічі і знайомства відбуваються з героями, є філософські роздуми.
     
    Бере за душу книга про кохання та здійснення мрій в переддень Різдва. «Най сніжить» — Київ, 2017, містить історії про події, які відбуваються в одному місці зі спільними персонажами. Збірка складається з трьох частин, які написані різними авторами, тому можна відчути їх істотну різницю у стилях та думках. Усі три розповіді відбуваються в одному містечку, де напередодні Різдва сталася небачена досі завірюха. І вона тим чи інакшим чином впливає на долі героїв. Книга легка, романтична, дарує зимовий настрій. Коли читаєш цю книгу, починаєш вірити у магію Різдва та світлих маленьких янголяток. 
     
    Особливої уваги заслуговує американська  письменниця Сара Джіо, авторка бестселерів. Її твори видані в багатьох країнах світу і займають перші рядки в рейтингу. Сара Джіо пише про незвичні людські долі, про загублені в минулому сімейні таємниці і, звичайно, про кохання. Її герої повні психологізму, а історії наповнюють душі теплом. «Ожинова зима» — Харків, 2017, — визнана національним бестселером. Це чудова історія любові — любові матері до своєї дитини. Немає нічого більш сильнішого за це почуття. Авторка переплітає долі героїнь, одна з них — наша сучасниця, а друга жила в 1930-ті роки. Під час снігового бурану обидві переживають події, що змінили їхнє життя. Герої проходять через нелегкі випробування в стосунках. Це захоплююча, чудова книга, яка викликає багато емоцій та переживань. Радує дивовижна, жива мова перекладу з англійської, яку переклало «Видавництво Vivat». «Ожинова зима» — заворожує прекрасною обкладинкою та загадковою назвою. Читається легко, на одному подиху.
    Нехай ці книги надихають і зігрівають вас у ці зимові дні! Затишного читання! Ці книги чекають на вас у відділі абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І. Чижевського.
     
    Позняк Людмила, 
    бібліотекар відділу абонемента ОУНБ ім.Д.Чижевського