Взаємодія центрів безоплатної вторинної правової допомоги Кіровоградщини з органами місцевого самоврядування: напрями діяльності та заходи

  • 7 груд. 2020 11:31
  • 882
    • Стаття Взаємодія центрів безоплатної вторинної правової допомоги Кіровоградщини з органами місцевого самоврядування: напрями діяльності та заходи Ранкове місто. Кропивницький

    Важливим пріоритетом роботи центрів безоплатної вторинної правової допомоги Кіровоградщини є посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, у тому числі через налагодження та підтримку тісної співпраці з органами місцевого самоврядування.

    Правопросвітницькі заходи та навчання працівників органів місцевого самоврядування

    З метою реалізації правових потреб громади, широкого доступу до правової допомоги громадян, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його структурні підрозділи активно співпрацюють з органами місцевого самоврядування. Юристи центрів та бюро укладають меморандуми про співпрацю, проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу, правопросвітницькі заходи, робочі зустрічі, правові флешмоби, спільні прийоми громадян, тренінги, круглі столи, забезпечують роботу дистанційних та мобільних консультаційних пунктів тощо.

    - Співпраця з органами місцевого самоврядування – це додаткові ресурси для вирішення проблем у певній територіальній громаді, селищі чи для певної цільової категорії осіб. Кооперація зусиль між нашими установами є дієвим інструментом для вирішення проблем в правовому полі жителів громади, – зазначив Анатолій Руденко, директор Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, під час робочої зустрічі з головою Приютівської селищної об’єднаної територіальної громади Андрієм Коломійцевим.

    Під час кожної зустрічі обговорюється доступність надання правової допомоги, вирішуються проблеми в правовому полі, надається доступ до правосуддя, забезпечується адресна правова допомога людям з обмеженими можливостями, якщо з певних причин клієнт не в змозі особисто відвідати центр чи бюро правової допомоги.

    - Під час проведення спільних зустрічей напрацьовується механізм подальшої співпраці та чіткий план дій на майбутнє, бо органи місцевого самоврядування зацікавлені у правовій поінформованості своїх мешканців. Адже від рівня обізнаності в громаді залежить і добробут людей, від швидкого й ефективного реагування на проблемні питання – їх задоволеність місцевою владою, – наголосила Анастасія Мироненко, заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

    Одним із важливих напрямків співпраці є навчання працівників органів місцевого самоврядування щодо надання ними якісної безоплатної первинної правової допомоги, розроблення та поширення серед ОМС методичних рекомендацій з вирішення актуальних проблем жителів громади.

    У приміщеннях органів місцевого самоврядування розміщені інформаційні стенди з контактними даними підрозділів системи безоплатної правової допомоги, номери телефонів гарячих ліній, буклети з інформацією про алгоритми дій при вирішенні актуальних правових питань та приклади успішно вирішених справ.

    Перенаправлення осіб, які потребують правової допомоги

    Органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль у процесі децентралізації і, зазвичай, перевантажені запитами від громади щодо розв’язання широкого спектру місцевих проблем і, як наслідок, не мають можливості приділяти достатню увагу питанням надання правової допомоги.

    Задля консолідації зусиль, спрямованих на захист, дотримання та забезпечення гарантій державного захисту конституційних прав і свобод громади  на безоплатну правову допомогу, центри та бюро правової допомоги налагоджують співпрацю з органами місцевого самоврядування щодо перенаправлення осіб, які потребують правової допомоги.

    На сьогоднішній день в органах сільських, селищних, районних рад на дошках оголошень розміщені матеріали про роботу бюро правової допомоги з зазначенням адреси місця розташування та засобів зв’язку. Це дає можливість поширити актуальну інформацію для громадян та захистити їхні права у разі їх порушення.

    - Налагодження партнерських відносин з ОМС – один із найважливіших підходів у діяльності місцевого центру на шляху досягнення спільних цілей, запорука важливих змін у громадах. Ось уже 5 років, як ми разом з органами місцевого самоврядування плідно працюємо на благо кожного мешканця територіальної громади, який потребує допомоги у вирішенні правових проблем, – зазначає Ольга Рибак, директорка Голованівського місцевого центру з надання БВПД.

    Працівники органів місцевого самоврядування перенаправляють звернення місцевих жителів до центрів чи бюро правової допомоги для надання їм безоплатної вторинної правової допомоги. Часто сільські голови звертаються з проханням допомогти жителям їх громад, які є особами з інвалідністю або не мають змоги пересуватися самостійно.

    Програми надання безоплатної правової допомоги

    Виконавчі органи сільських, селищних рад взаємодіють з центрами та бюро правової допомоги щодо реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги та сприяють роботі в межах своїх повноважень.

    Так, Голованівським місцевим центром з надання БВПД укладено 16 програм надання безоплатної правової допомоги. Із них – 7 сільських, 2 селищних та 7 районних програм. У межах укладених програм, фахівці місцевого центру та бюро правової допомоги здійснюють виїзні прийоми громадян у найвіддаленіші населені пункти регіону. У приміщеннях сільських та селищних рад, працюють мобільні консультаційні пункти та дистанційні пункти надання безоплатної правової допомоги населенню. Перші виїзні прийоми громадян відбулися у приміщеннях Побузької селищної ради Голованівського району та Злинської сільської ради Маловисківського району ще влітку 2015 року.

    Окрім того, для плідної співпраці з органами місцевого самоврядування Кропивницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було розроблено та затверджено 5 Програм безоплатної вторинної правової допомоги з районними державними адміністраціями: Долинською, Компаніївською, Устинівською, Новгородською та Великосеверинівською об’єднаною територіальною громадою.

    Завдяки даним Програмам відбулася підтримка органами місцевого самоврядування процесу організації надання безоплатної правової допомоги та можливості отримання необхідної інформації для визначення правових потреб громади; допомога у проведенні інформаційних кампаній з метою поширення та донесення тієї чи іншої інформації.

    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.

    Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.