Відійшов у вічність підприємець і меценат

  • 9 груд. 2020 13:05
  • 2172
    • Стаття Відійшов у вічність підприємець і меценат Ранкове місто. Кропивницький
    Шостого грудня на 62-му році життя помер один з видатних жителів Кіровоградщини, відомий підприємець, меценат і народний депутат Верховної Ради України кількох cкликань Станіслав Березкін.
     
    Станіслав Семенович тяжко хворів. І коли вже хвороба відступила й була надія на повернення до звичного життя, обірвався тромб.
     
    Станіслав Березкін народився 12 травня 1959 року в маленькому селі Високі Байраки Кропивницького району. Навчався в місцевій школі. Закінчив Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування за фахом інженер-механік. Трудову діяльність розпочав у 17-річному віці: вів авіаційний гурток у Кіровоградській обласній станції юних техніків.
     
    З 1977 по 1979 роки служив у Радянській армії.
    1983–1984 рр. – працював на керівних посадах у Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування. У 1992 р. працював в АСТ «Інгул». 1993–1994 рр. – МП «Система». 1995 р. – СП «Алфета-Система». 1996 р. – «Система ССБ». З 1996–2000 рр. – Акціонерне товариство закритого типу з іноземними інвестиціями «Сонола».
    У 1998 р. був обраний депутатом Кіровоградської обласної ради.
    2000–2006 рр. – Корпорація «Система ССБ».
    У 2003 р. – член виконкому Кіровоградської міськради та віце-президент обласного відділення «Пошук» Українського союзу промисловців і підприємців.
    З 2005 р. – голова наглядової ради промислової групи «Креатив».
     
    15 лютого 2011 р. пройшов у Верховну Раду за списками Блоку Тимошенко. Як народний депутат працював у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету, був членом груп з міжпарламентських зв’язків з США, Китаєм, Японією, Францією, Чехією, Німеччиною, з Британією.
     
    На парламентських виборах 2012 р. був обраний народним депутатом України від Партії регіонів по одномандатному мажоритарному виборчому округу №100. За результатами голосування отримав перемогу, набравши 36,88% голосів виборців. Член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.
     
    21 лютого 2014 року вийшов з Партії регіонів та на засіданні ВР оголосив заяву про вихід з фракції Партії регіонів у Верховній Раді. Член групи «Економічний розвиток».
     
    27 листопада 2014 року склав присягу народного депутата України. На парламентських виборах 2014 р. балотувався як самовисуванець в одномандатному мажоритарному виборчому округу №100. Отримав перемогу з результатом 28,02%.
    Має звання «Заслужений працівник промисловості України», кавалер Ордена князя Володимира II ступеня, нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України.
     
    Одружений, має двох дітей: Максима та Вікторію.
     
    Парламентська діяльність
    Був одним з 59 депутатів, що підписали подання, на підставі якого Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення, що зобов’язувала держслужбовців давати пояснення про джерела їхніх доходів і доходів членів їхніх сімей. 
     
    Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
     
    Прощання зі Станіславом Березкіним відбулося у Києві та Кропивницькому. У Києві прощальна церемонія пройшла у Церкві Живоносного джерела на території Києво-Печерської лаври. А у Кропивницькому – в обласній філармонії.
     
    – Висловлюю щирі співчуття рідним і близьким Станіслава Березкіна. Важка і непоправна втрата. В історії Кіровоградщини Станіслав Семенович залишиться як людина бізнесу, як досвідчений політик і щедрий меценат. Для кожного він був різним, але всім запам’ятається оптимістом і життєлюбом. Станіслав Семенович пішов надто рано. Але його добрі справи житимуть світлим спогадом, –  висловив свої співчуття голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Назаренко.
     
    – Пішов із життя благодійник і меценат, багаторічний партнер обласної спілки журналістів, Станіслав Березкін. Ми пам’ятатимемо Станіслава Семеновича як добру людину, відповідального депутата, успішного підприємця, надійного партнера, який завжди був активним, працьовитим, вимогливим до себе і до оточуючення, встиг зробити багато добрих справ – для своїх земляків, для воїнів 3-го полку спецпризначення, для всіх, хто звертався за допомогою до заснованого ним благодійного фонду «Добротвір». Висловлюємо співчуття рідним і близьким покійного, – зазначив голова Кіровоградської обласної організації НСЖУ Петро Мельник.
     
    – Життя Станіслава Березкіна обірвалося 6 грудня на 62-му році... У повному розквіті сил та енергії, великою кількістю нереалізованих планів і проєктів... Щиро висловлюємо глибокі співчуття рідним, близьким і друзям Станіслава Семеновича. Сумуємо разом із вами та підтримуємо в годину скорботи. Нехай добрий, світлий спомин про Станіслава Семеновича назавжди залишиться у пам’яті всіх, хто знав його, любив і шанував, – Кіровоградська обласна рада та працівники виконавчого апарату з глибоким сумом сприйняли звістку про раптову передчасну смерть ексдепутата обласної ради, народного депутата VI, VII, VIII скликань Станіслава Березкіна.
     
    – Сьогодні не витримало серце в доброї і порядної людини. Жоден в місті та області не зробив стільки, скільки він для економіки, для країни, для людей, для армії, для волонтерів! Перед Богом усі рівні, тому прошу згадати в молитві Станіслава. Хай Господь згадає його в Царстві Небесному! – згадує директор футбольного клубу «Зірка» Сергій Кашуба.
     
    Редакція «Первой городской» висловлює щире співчуття родині Березкіних.