Що робити, якщо банкноти гривні пошкодили вода чи вогонь?

  • Стаття Що робити, якщо банкноти гривні пошкодили вода чи вогонь? Ранкове місто. Кропивницький
 
Експертна служба МВС розповіла, що робити, якщо банкноти гривні пошкодили вода чи вогонь?
 
Значно пошкоджені банкноти гривні через побутове пошкодження, пожежу, інший нещасний випадок можна віддати на дослідження для відшкодування збитків.
 
Куди звертатися?
До регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України.
На сьогодні підрозділи Національного банку є в Дніпропетровській, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях та м. Києві.
Також разом з пошкодженими банкнотами необхідно надати довідку про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації.
 
Не рекомендується
Самостійно порушувати цілісність банкнот, якщо пошкодження двох або більшої кількості банкнот призвело до їхнього склеювання (спікання).
Якщо у твоєму регіоні немає підрозділу грошового обігу Національного банку України.
У такому разі необхідно звертатись до уповноважених банків (Ощадбанк, Приватбанк, Райффайзен банк, ПУМБ, Укрсиббанк).
Уповноважені банки не обстежують значно пошкоджені банкноти, а пакують їх з максимальним збереженням цілісності та передають як сумнівні для проведення досліджень до Національного банку України разом із заявою пред’явника, довідкою про вилучення (прийняття) банкнот для дослідження та іншими документами щодо ситуації, унаслідок якої виникло пошкодження банкнот (довідка про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації).
 
Яку суму відшкодують?
За результатами досліджень, які проводяться Національним банком України безкоштовно, клієнтам відшкодовується відповідна сума грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними. Неплатіжні банкноти Національний банк не відшкодовує.