Як правильно розважатися на атракціонах

  • Стаття Як правильно розважатися на атракціонах Ранкове місто. Кропивницький
 
І діти, і дорослі люблять відпочивати. Проте безпечно проводити своє дозвілля уміють не всі. А відвідування парку розваг приносить не тільки задоволення, але й пов’язане з певними ризиками та небезпекою.
 
Атракціони треба правильно обирати. Якщо вибирати між пересувними та стаціонарними атракціонами, то перевагу необхідно надати стаціонарним. Адже спеціалісти на них проводять ретельніший технічний огляд й експертні обстеження. На противагу їм, власники пересувних часто використовують зношене обладнання з-за кордону, переважно з Румунії або Чехії. Такі атракціони не є безпечними, оскільки свій експлуатаційний термін уже відслужили. Слід зазначити, що правила експлуатації розважальної техніки передбачають перевірку інспекторами лише тих атракціонів, які кваліфікують як об’єкти підвищеної небезпеки. А надувні кулі, різноманітні батути не належать до категорії механізмів підвищеної небезпеки, тому й не проходять ретельних перевірок.
 
Обов’язково прочитайте правила користування перед тим, як посадити дитину на атракціон. У правилах вказують обмеження за віком, зростом, вагою і станом здоров’я дітей. Виберіть такий атракціон, що за всіма критеріями підходить саме вашій дитині.
 
Як підготувати дитину до катання? Перед цим проведіть інструктаж. Дитина повинна пам’ятати, чого не можна робити: вставати з місця, крутитись, нахилятись і звішуватись через край сидіння чи кабіни, від’єднувати ремені безпеки, розмахувати руками, чіплятись за будь-що, їсти й пити, штовхатися, заважати іншим дітям під час катання.
 
У парку розваг дітвору манить до себе безліч атракціонів. Але без перебільшення можна сказати, що найулюбленішими та найекстремальнішими серед них є американські гірки. Цей вид атракціонів – це як залізнична система спеціальної конструкції. Її спроєктовано так, щоб зчеплені між собою вагонетки з пасажирами, що котяться системою, різко змінювали свій напрямок і швидкість руху.
 
Однак катання на американських гірках є небезпечним для малих дітей. Адже різке гальмування й прискорення при незміцнілих м’язах шиї у дітей може призвести до судинної катастрофи або переломів шийних хребців. Медики наголошують, що діти до 10 років надто вразливі, оскільки при достатньо великих розмірах голови м’язи шиї у них не дуже міцні.
 
Щоб не наражати дитину на небезпеку, не допускайте катання її на атракціонах в одязі з ременями, які звисають, з мобільними телефонами на шнурках, а також із довгим розпущеним волоссям. Взуття підберіть таке, щоб воно було зручним та надійно трималося на ногах дитини, а шнурки були сховані всередину.
 
А дорослим не слід забувати, що не рекомендовано розважатися на атракціонах людям з розладами вестибулярного апарату, з підвищеним артеріальним тиском, серцевими хворобами та відвідувачам, які мають пошкодження спини або кінцівок.
 
Відвідувачам парку розваг категорично заборонено кататись на атракціонах у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
 
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області