Стратегії управління гнівом для дітей

  • 8 вер. 2017 11:14
  • 2408
    • Стаття Стратегії управління гнівом для дітей Ранкове місто. Кропивницький
     
    Частою проблемою у сім’ї стають дитячий непослух та прояви гніву як реація на оточуючі чинники або поведінку батьків. Зазвичай, саме через вираження негативних емоцій, негативних вчинків діти повідомляють батькам, що потребують уваги та любові. 
     
    Дітям важко контролювати свої емоції, особливо гнів. Проте батьки можуть допомогти їм і відкоригувати такі поведінкові проблеми, як неповага, грубість, агресія, навчаючи дітей управляти гнівом. 
    Управління гнівом спрямоване на усунення негативних емоцій дитини та зменшення кількості фізіологічних змін, пов›язаних з ним. До таких змін належать підвищений рівень адреналіну (гормону, який бере участь у реалізації стану сильного хвилювання, при якому організм мобілізується для усунення загрози) і підвищений артеріальний тиск. Важливо вчити дітей справлятися із сильним хвилюванням, висловлюючи, пригнічуючи й заспокоюючи свій гнів.
     
    Звільнення від гніву
    Коли діти здатні висловити гнів, у них рідко бувають його спалахи. Важливо навчити дитину висловлювати свій гнів словами. Вона може сказати: «Я в нестямі від люті». Крім того, дитина повинна навчитись виражати свої почуття, не завдаючи шкоду іншим. Ви можете допомогти малюку набути цієї навички, попросивши його описувати свої гнівні почуття в той час, коли він перебуває у спокійному стані.
     
    Стримування гніву
    Ще один спосіб управління гнівом полягає в тому, щоби стримувати його й перетворити на більш позитивну емоцію. Цей метод підходить підліткам і дітям старшого віку. Він передбачає розпізнавання власних гнівних почуттів, їх трансформацію у щось більш конструктивне, наприклад, у розповідь або малюнок. Заохочуючи дитину перетворювати й висловлювати свої емоції, ви зможете попередити підліткову депресію й підвищення артеріального тиску, викликане гнівом. Не дозволяйте дитині демонструвати неприйнятні моделі поведінки, такі як істерика.
     
    Зниження рівня прояву гніву
    Коли дитина відчуває гнів, допоможіть їй навчитись контролювати свою поведінку й заспокоюватися. Для цього дитина може виходити на свіже повітря, робити глибокі вдихи, перерви й виконувати вправи для усунення гніву.
     
    Установіть правила вираження гніву
    У різних сім’ях до проявів гнівної поведінки ставляться з різним рівнем терплячості. Створіть свої власні домашні правила, як діти можуть висловлювати свій гнів і якої поведінки вони повинні уникати. Наприклад, вони не повинні ляскати дверима або кричати один на одного. Правила повинні свідчити, що навіть у стані гніву необхідно ставитись до людей із повагою, не можна допускати фізичної агресії, деструктивної поведінки та вживати лайливі слова.
    Навчайте дітей 
    конструктивних 
    способів управління 
    гнівом
    Батькам важливо навчити дітей правильних способів управління гнівом. Тому замість того, щоб казати дитині, що вона не повинна бити свого друга на дитячому майданчику, розкажіть їй про те, що вона може робити у стані гніву. Наприклад, дитина може самостійно зробити перерву у грі, щоб заспокоїтись. Продемонструйте малюкові методики розслаблення й навчіть його вирішувати проблеми й конфлікти мирним шляхом.
    Що можуть робити діти зі своїм гнівом? Хоча батьки можуть допомогти дітям розвинути навички управління гнівом, є ще деякі способи приборкання негативних почуттів. Ось кілька способів, як діти можуть випускати свій гнів:
    Пробігти кілька кіл по великому, замкнутому приміщенні в домі, при цьому рахуючи, щоб відволіктись і випустити свої емоції.
    Закритись у приміщенні, наприклад, у ванній кімнаті, і кричати стільки, скільки потрібно, щоб висловити свої почуття, не зачіпаючи при цьому інших людей.
    Рвати обгортковий папір. Звук цього заняття заспокоює й дає відчуття сили.
    Кривлятись, корчити пики перед дзеркалом, доки гнів не поступиться місцем сміху.
    Кидати маленьке каміння на вулиці, не завдаючи шкоду стороннім.
    Пам’ятайте про те, що гнів для дитини — це засіб пізнання навколишнього світу. Коли діти дорослішають, спалахи гніву у них нікуди не подінуться, тому батьки є інструкцією по управлінню гнівом — це важлива життєва навичка, володіння якою вбереже дітей від багатьох проблем.
    Практичний психолог Інна Хирса