Кропивничанам запропонували покуштувати страви наших бабусь у сучасному кафе

  • Стаття Кропивничанам запропонували покуштувати страви наших бабусь у сучасному кафе Ранкове місто. Кропивницький

У кнайпі «Бамбетель» кропивничанам презентували страви з книги «Смачна Кропивниччина». Дівчата з етнопроєкту «Баба Єлька» ще з 2018 року подорожують Кропивниччиною, збираючи по селах автентичні вишиті сорочки, рушники, старі світлини, спогади про Голодомор, народні пісні.

Окреме місце у цій колекції посідають оригінальні рецепти наших прабабусь, серед яких і випічка, і борщі, і вареники, і м’ясо, і риба, і салати. Всіх їх об’єднали в збірку «Смачна Кропивниччина». Оновлене меню закладу збагатилось старовинними рецептами, страви з яких мають автентичний і незвичний смак.

Під час заходу засновниця проєкту Інна Тільнова продемонструвала відеоролик з експедицій. Бандурист Юрій Баранок для гостей виконав кілька пісень Марка Кропивницького, які підняли настрій присутнім.

Відвідувачі мали змогу скуштувати салат «Теліжка з Божедаївки», в якому дивним чином поєднуються звичні всім українцям інгредієнти. Велику зацікавленість викликали реберця в солодкому соусі, а паштет із тюльки виявився несподіваним на смак і колір. Вишенькою на торті стали «Панські вареники», що мають дуже несподівану форму й оригінальну подачу. Звісно, не обійшлося без тернівки і вишневої наливки. Приємним на смак є й бузиновий напій.

Під час презентації нового меню проходив розіграш призів. Декому пощастило отримати качалку для тіста чи магнітик на холодильник. Одному відвідувачу дістався пакет із пиріжками, які власноруч приготувала Інна Тільнова. Вони мають незвичну начинку – вишні з буряком. Серед присутніх розіграли сертифікат на 300 гривень, що дозволяє відвідати кнайпу ще раз, занурившись глибше у кулінарні традиції нашого краю.

Українська кухня є невіддільною частиною культури нашого народу. Тож необхідно не лише зберігати її, але й поширювати. Придбати книгу «Смачна Кропивниччина» можна у музеї «Баба Єлька», що розташований за адресою: вул. Театральна (колишня Дворцова). Відвідати саму кнайпу по вулиці Шульгіних є можливість у кожного.