П’ять порад для здоров’я ротової порожнини

  • 29 лист. 2022 09:54
  • 560
    • Стаття П’ять порад для здоров’я ротової порожнини Ранкове місто. Кропивницький
     
    ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію.
     
    Здоров’я порожнини рота є одним з основних показників загального стану здоров’я, благополуччя, самопочуття і якості життя.
    Здоровий рот дає змогу нам говорити, посміхатися, смакувати, жувати, ковтати й передавати цілий діапазон емоцій з упевненістю й без болю.
     
     Здебільшого тягар хвороб порожнини рота припадає на сім недуг — зубний карієс, захворювання ясен, онкологічні захворювання порожнини рота, прояви ВІЛ-інфекції в порожнині рота, травми порожнини рота й зубів, розщеплення губи та піднебіння, і ному.
     Вони створюють біль і дискомфорт, соціальну ізоляцію, втрату впевненості в собі та інші серйозні проблеми для здоров’я. За оцінками, на ці недуги страждають майже 3,5 мільярда людей, а тому це найбільш поширений стан здоров’я у всьому світі.
     
    Майже всі ці захворювання можна попередити та вилікувати на ранніх стадіях. 
    Підтримуйте гігієну порожнини рота
    Поганий догляд за зубами призводить до накопичення в роті бактерій, утворення бактеріальної плівки на зубах, унаслідок чого виникають карієс, гінгівіт, пародонтоз.
     
    • Чистіть зуби зубною пастою з фтором упродовж двох хвилин два рази на день. Якщо не маєте змоги почистити зуби — полощіть рот рідиною із фтором або жуйте гумку без цукру після їжі й перекусів.
    • Міняйте зубну щітку щотри місяці або відразу після хвороби.
    • Не діліться з іншими засобами особистої гігієни, як-то зубна щітка.
    • Щонайменше раз на день користуйтеся зубною ниткою.
     
    Їжте здорову їжу й менше цукру, адже він є основною причиною карієсу.
    Споживання надмірної кількості цукру в закусках, технологічно обробленій їжі та солодких напоях є основними факторами ризику. Для дорослих норма цукру не більше шести чайних ложок на день, для дітей — три.
    Харчуйтеся збалансовано, їжте продукти із низьким вмістом цукру та більше фруктів та овочів.
    Не їжте солодкі снеки та ласощі між прийомами їжі.
    Пийте воду замість солодких напоїв, адже вони шкідливі не тільки для рота, але також збільшують ризик розвитку діабету й ожиріння.
     
     Не куріть і не вживайте алкоголь:
    Вживання алкоголю суттєво підвищує ризики появи раку ротової порожнини, гортані, глотки та стравоходу. Також збільшує ризик травм обличчя та зубів через падіння, дорожньо-транспортні пригоди й конфліктні ситуації. Крім того, в алкогольних напоях часто підвищено кислотність і вміст цукру, що збільшує ризик карієсу.
    Куріння підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, зумовлює неприємний запах із рота, передчасну втрату зубів, утрату смаку та нюху.
     
     Регулярно проходьте огляди й консультуйтеся зі стоматологом
    Профілактика — найкращий спосіб уникнути проблем зі здоров’ям порожнини рота. Регулярні огляди в стоматолога гарантують, що такі проблеми, як карієс, гінгівіт і пародонтит, можна виявити та вилікувати якомога раніше.
     
    Не відкладайте візит до стоматолога, якщо у вас є такі проблеми:
    їжа часто застрягає між зубами;
    дискомфорт чи біль у роті або навколо нього;
    важко кусати певні продукти;
    чутливість до гарячої, холодної або солодкої їжі;
    неприємний запах із рота;
    білі чи темні плями на зубах.
     
     Користуйтеся захисними засобами під час занять спортом і поїздок на мото- і велотранспорті.
     Травми порожнини рота й зубів можна отримати в результаті удару пошкодження зубів і/або інших твердих або м’яких тканин усередині та навколо рота. Лікування таких травм дороге і тривале й може призводити до випадання зубів із тяжкими емоційними наслідками для людини, її психічного розвитку і якості життя.