Заходи безпеки на полюванні

  • Стаття Заходи безпеки на полюванні Ранкове місто. Кропивницький
 
У листопаді та грудні, як правило, відкривають сезон полювання на птахів та зайців. У більшості видів полювання використовують мисливську зброю, яка є джерелом підвищеної небезпеки. 
 
Тому кожен мисливець повинен знати та неухильно виконувати правила безпеки на полюванні і при використанні мисливської зброї.  
Мисливську, стрілецьку зброю та боєприпаси потрібно зберігати в умовах, які виключають доступ і використання їх іншими особами, особливо дітьми.  
 
Зброю потрібно тримати в справному стані і незарядженою, бажано в розібраному вигляді, а боєприпаси – зачиненими під замком. Найкраще зброю й боєприпаси зберігати в спеціальному зачиненому металевому ящикові (сейфі).  
Стрілянина й перебування із зарядженою зброєю в населених пунктах, а також біля них заборонені. При підході до населеного пункту, місця привалу, збору й до машини рушницю необхідно обов’язково розрядити. 
 
Не можна виїздити й перебувати на полюванні з несправною зброєю. Мисливець повинен користуватись зброєю так, ніби вона завжди заряджена й готова до пострілу. Заборонено спрямовувати зброю на людину або свійських тварин, навіть якщо вона незаряджена. Заборонено передавати іншому мисливцеві рушницю, попередньо не оглянувши й не розрядивши її. Заборонено зводити курки без необхідності. 
 
При переміщенні всіма видами транспорту зброя повинна бути в чохлах або розібраною. Долаючи на полюванні перешкоди (канави, огорожі, буреломи, при переході через річки), зброю необхідно обов’язково розрядити. Для запобігання пострілу, направленого на самого себе, ніколи не можна витягати зброю за стволи із човна, машини тощо. Категорично заборонено добивати прикладом рушниці пораненого звіра або птаха. При ударі приклада рушниці об землю може статися постріл, спрямований у самого мисливця. 
 
Заборонено стріляти на "шум", "шарудіння", по маловидимій цілі, у тумані, у сильний снігопад і за інших умов поганої видимості. Мисливець повинен стріляти, тільки попередньо впевнившись у тому, що в напрямку пострілу відсутні люди та свійські тварини. У випадку падіння рушниці або мисливця з рушницею необхідно негайно розрядити зброю й пересвідчитись, що до каналів стволів не потрапила земля, сніг, листя, трава. Щоразу після пострілу необхідно перевіряти, чи не залишились у каналах стволів пижі, частини розірваної вати, прокладки. 
 
Не можна забивати або силою досилати патрон у патронник. Не можна стріляти одночасно з двох стволів двостволки. Не можна стріляти, стоячи в хиткому човні, через гребців або інших мисливців, які перебувають в човні, а також у напрямку поперек борту човна. Човен може перевернутись. 
 
Осіб у стані сп’яніння до полювання не допускають. Керівники полювання, які допустили проведення полювання без інструктажу або дозволили участь у полюванні особам у стані сп’яніння, відповідають за це особисто. 
 
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області