Що таке Калита і навіщо її кусали

  • Стаття Що таке Калита і навіщо її кусали Ранкове місто. Кропивницький
 
Калита (калата, маламай) — обрядовий хліб, який готували на Андрія (13 грудня). У цей день відбувалися великі молодіжні гуляння, дівочі ворожіння на пампушках тощо. Але найбільш поширеною була гра в "Калита". Дівчата випікали великого круглого коржа з діркою посередині, на якому витискали нехитрий орнамент, і підвішували його до сволока. Іноді місили тісто на відварі любистка: щоб хлопці любили. Сторожив калита так званий "Пан Калитинський", тримаючи в руці квача, обмащеного в сажі. Інший учасник гри, осідлавши коцюбу ("Пан Коцюбинський"), скакав до нього, і між ними відбувався жартівливий діалог.
 
Ніхто не може сказати точно, як давно українці відзначають це свято. Одне незаперечний факт, - в ті часи люди вже перейшли до осілого способу життя, освоїли хліборобство та мали первинні уявлення про рух небесних світил. Отже це могло бути як кілька сотень років тому так і кілька тисяч – за доби Трипілля. За описом етнографів Калита - круглий корж, що символізує сонце прикрашений медом-маком-горіхами-калиною. Калиту пекли дівчата толокою. Це було справжнє обрядодійство - кожна приносила жменю борошна, воду і щось для оздоблення. Тісто місили по черзі – від найстаршої до наймолодшої дівчини. Будь-яка колективна праця – це єдність громади, роду, народу, а результат цієї праці-справжній оберіг. 
Наша калита має трипільські мотиви. Вона має форму сварги що рухається «посолонь» (за сонцем, за годинниковою стрілкою), 12 промінців що символізують 12 місяців річного циклу. Рівносторонній хрест – символ гармонії земного і небесного. 4 завитки-безконечники – що символізують неперервність буття. Калита оздоблюється маком, горіхами, змащується медом – все це символізує достаток. 
 
Щоб зрозуміти суть обряду Калити спробуймо уявити, як мислили люди тисячі років тому. Літо закінчилося, дні стали дуже короткі, постійно темно, холодно. Їжа ще є, але ж треба якось до весни дожити. А що, як весни не буде? А якщо сонце згасне назавжди, а з ним і життя? Щоб цього не сталося треба сонце повернути!А хто це може зробити окрім молоді, яка як колись так і тепер є рушієм прогресу? Щоби бажання здійснилося і сонце повернулося, треба зібратися разом, проговорити, програти, проспівати, протанцювати своє бажання, допомогти сонцю розгорітися з новою силою. А ще, треба здійснити символічну мандрівку до сонця, яке в цей період знаходиться дуже близько до землі, й повернути його. 
 
 
Параска Тернова 1928 р.н. про кусання калити і ворожіння на Андрія:
 
Вішали його до стелі і висів той калач. Заходить хлопець, тут ми всі дівчата гуляємо, сидимо в хаті, а він заходить із кочергою: 
 
- Добрий вечір, Калачинський, шось таке, розрішіть вашу калату хватать.  А дівчина стоїть, квач такий, обмазали сажею, і стоїть рядом. Давай! 
 
- Він пригує, як підпригнув і не вкусив, його тіки раз і сажою обмазали. Другий підходить і всіх поперемазають. Оце так робили калачі. 
 
Балабушки пекли. Стільчик, оце длінний такий стільчик. Дівчата ідуть воду брать ротом, несуть воду ротом, і шоб заліпить оці ж балабушки. По дві балабушечки. Застеляють полотенцем стільчик длінний такий і скільки дівчат п'ять чи більше. І ложать рядом ці балабушки свої. Заводять собаку, собака зайде і оце вибирає-вибирає, пройде, понюха-понюха, тіки хап, десь із середини схватить дві ці балабушки. То вже та перва вийде заміж. Та собака схватила, обратно ходить-ходить, другу десь там уфатить. І ви знаєте, правда, сходилось. А то ходила десь та собака і візьме тільки один. Так і не виходили заміж, оставалися. А которі совсім не брали, то ті вобче дівчата заміж не виходили. Це на калату таке робили. 
 
Експедиція проєкту "Баба Єлька" 18 січня 2021 року.