День боротьби із цукровим діабетом

  • 13 лист. 2019 15:11
  • 3087
    • Стаття День боротьби із цукровим діабетом Ранкове місто. Кропивницький
     
    Що потрібно знати про цю хворобу
     
    Чотирндцятого листопада – День боротьби з цукровим діабетом. Уявіть, близько 425 мільйонів людей у світі мають це захворювання, а з них – майже 1,3 мільйона українців. Про це говорять у Міністерстві охорони здоров’я. Діабет – хвороба, яка може виникнути через декілька причин. Проте найбільш дієва профілактика – слідкувати за вагою, раціоном і рухом у житті. Редакція “Первой городской” вирішила розібратись із причинами виникнення, його типами, а також профілактикою діабету. 
     
     
    Що таке діабет і статистика  захворюваності в Україні
    Діабет – це хронічне захворювання, пов’язане з нестачею в організмі власного інсуліну: підшлункова залоза не виробляє цей гормон у достатній кількості або організм не може ефективно його використовувати. Інсулін відповідає за рівень глюкози в крові.
     
     
    Розрізняють три типи  діабету:
     
    І тип – організм не виробляє достатньо інсуліну, тож не може переробити цукор, який потрапляє до нього разом із їжею. Для попередження ускладнень людина приймає інсулін. Через це цей тип також називають інсулінозалежним. В Україні щоденної інсулінотерапії потребують майже 200 тисяч людей.
     
    ІІ тип – організм неефективно використовує інсулін. Цей тип здебільшого пов’язують із надмірною вагою і браком фізичних навантажень, але є й фактор генетичної схильності. Хворі на діабет ІІ типу не потребують доз інсуліну, однак приймають ліки, що контролюють рівень глюкози в крові.
     
    Гестаційний, або діабет вагітних, – характеризується зміною рівня глюкози в крові вагітної жінки. Зазвичай цей симптом зникає протягом певного часу після пологів, однак його вважають ознакою схильності жінки до цукрового діабету, частіше ІІ типу.
     
    За офіційною статистикою МОЗ, у 2017 році діабет діагностували у 104 тисяч українців. Це на 2% більше, ніж у 2016 році. З 2007-го
    до 2017-го кількість хворих на діабет в Україні збільшилася вдвічі.
    За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, якщо у 1980 році в світі на діабет хворіли 108 мільйонів людей, то в 2014-му ця цифра становила вже 422 мільйони.
    При цьому 1,6 мільйона смертей у 2016 році ВООЗ прямо пов’язує з цією хворобою.
     
    Основні симптоми діабету:
    • надмірне сечовиділення;
    • спрага;
    • постійне відчуття голоду;
    • втрата ваги;
    • відчуття втоми;
    • погіршення зору.
     
    Як можна запобігти хворобі?
    На жаль, діабет І типу попередити неможливо, натомість можна ІІ тип. Науковцями доведено, що на його розвиток найбільше впливає наш спосіб життя. В іншому разі діабет може призвести до ускладнень: вищої ймовірності розвитку інфаркту та інсульту, ниркової недостатності, виникнення виразок на ногах через порушення кровотоку, ураження сітківки очей.
     
     
    У книзі Камерон Діаз і Сандри Барк «Книга про тіло» авторки наводять дослідження американських учених: «Жінки, які дивляться телевізор або увесь робочий день проводять сидячі, ризикують мати ожиріння та захворіти на цукровий діабет ІІ типу. Це означає, що навіть одне довготривале сидіння збільшує ризик виникнення діабету». 
     
    Наше здоров’я в основному залежить від нас. Отже, щоб попередити захворювання цукрового діабету потрібно:
    – якісно та збалансовано харчуватися – це не означає, що варто зовсім відмовитися від солодощів. Замініть газовані напої на звичайну воду, їжте більше фруктів й овочів, не забувайте про корисні жири для організму тощо;
    – додати рух у своє життя – змініть маршрут на роботу, пройдіть пішки одну чи дві зупинки, влаштовуйте прогулянки у парку тощо;
    – слідкувати за своєю вагою та підтримувати її;
    – менше стресу – чимало досліджень доводять, що постійні нерви також сприяють виникненню діабету;
    – мати режим сну.
     
    Летиція Курята