У вінок пам`яті

  • 22 квіт. 2019 11:34
  • 1114
    • Стаття У вінок пам`яті Ранкове місто. Кропивницький
     
      «Слово не сорочка, а душу гріє» — його афористичний автограф
     
    У квітні у Віктора Близнеця день народження  — абрикосовий, натхненний…  Часто ми з літераторами бували у його Першотравенці й Володимирівці, встановлювали меморіальну дошку на школі, саджали біля неї вишневу алею, слухали Івана Прядуна, керівника Компаніївської літстудії «Вершники», ініціатора створення музею Близнеця. Мої «євшанівці» їздили на літгастролі до «вершників», мріяли й писали про пам’ятник Віктору Близнецю. Нема ні пам’ятника, ні вчителя й поета, члена «Степу» І. Прядуна. Але озивається пам’ять моя разом із цвітом абрикос.
     
    …Минуло 60 років із дня близнецевої першої публікації і 40 років з дня першої моєї рецензії на його книжку «Як народжується стежка». Це однойменне оповідання надихнуло мене у 80-ті рр. ініціювати назву літсторінки  у «Кіровоградській правді». Тепер після великої перерви «Стежина» виходить в «Первой городской газете». Відтоді я опублікувала більше десятка статей, спогадів, рецензій і репортажів про життя і творчість письменника.
     
    У 1987 р. мій спогад про В.Близнеця з назвою «Слово не сорочка, а душу гріє» надрукували у книзі «Як звук павутинки». Такий вдячний автограф за мою дилетантську критику залишив він в час знайомства на одній із своїх подарованих книг. Три роки тому цей його афоризм став назвою моєї першої електронної книги, де зібрані публіцистичні статті, рецензії й відгуки на книги за 1976 — 2016 рр. Увійшло туди й вибране про Віктора Близнеця, опубліковане, крім обласних газет, у «Голосі України», «Літературній Україні», «Книжном обозрении» (Москва).
     
    У фондах літературно-меморіального музею І.К.Карпенка-Карого є чимало цікавих експонатів. Кілька років тому до 80-річчя письменника музей організував дуже цікаву виставку дитячих малюнків, які ілюстрували твори славного земляка. А недавно додав у вінок пам’яті про В.Близнеця симпатичний буклет «Чистий голос совісті» (до 85-річчя від дня народження письменника). Ємкий, науково-популярний текст створила старший науковий співробітник Тетяна Ревва. А вдале дизайнерське та художнє оформлення здійснив заслужений художник України, теж музейник Андрій Надєждін. Цікаву інформацію про життя і творчість лауреата літературної премії імені Лесі Українки (посмертно) Віктора Близнеця дають кольорові фоторепродукції обкладинок його книг та окремих видань періодики. 10 чорно-білих фотографій із фондів музею за період  50-70-х років минулого століття роблять живим письменника, пам’ять про якого з роками оновлюється. 
     
    У 2003 році з нагоди 70-річчя від дня народження Віктора Семеновича Міжнародний освітній фонд ім. Ярослава Мудрого започаткував літературну премію «Звук павутинки» імені Віктора Близнеця (за найкращі твори для дітей).
    Антоніна Корінь