Як впливають гаджети на здоров’я дитини

  • 11 жовт. 2018 16:39
  • 8084
    • Стаття Як впливають гаджети на здоров’я дитини Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як впливають гаджети на здоров’я дитини? Як впливає електро-магнітне випромінення на організм в цілому? Про це розповідає дитячий лікар-офтальмолог, завідуюча офтальмологічним відділенням дитячої міської поліклініки №1 Олена Лабжинська.
     
    Комп’ютер, ноутбук, смартфон та планшет негативно впливають на здоров’я навіть дорослої здорової людини, не кажучи вже про несформований дитячий організм. Основна причина — електро-магнітне випромінення, що негативно відображається на зоровій функції дитини, внаслідок чого розвивається короткозорість (міопія).
    Через те, що дитина народжується далекозорою і зорове яблуко найбільш активно росте до шести років, батькам потрібно бути вкрай обережними, дозволяючи дитині переглядати її улюблені телепередачі. До трьох років лікарі-офтальмологи забороняють переглядати мультфільми навіть по телевізору (зір трирічної дитини 60%—100%). Потім дошкільнятам можна дозволити спілкуватися з гаджетами до 20-30 хвилин на день. Перевагу краще надавати телевізору через більшу величину його екрану. Школярі можуть користуватися улюбленими гаджетами до 30 хвилин на день протягом навчального тижня і до 1 години у вихідні.
     
    — Чи страждає психіка дитини від комп’ютерної залежності?
     
    — Часом у дітей формується комп’ютерна залежність, особливо у випадках, коли батькам простіше включити дитині мультик, ніж погратися з нею або просто приділити увагу. 
    Тоді у дитини можуть виникнути невротичні скарги на зразок безсоння, дратівливості або, навпаки, млявість та апатія. У цих випадках майже не можливо відірвати малечу від екрану планшета чи смартфона. Зокрема, коли хлопчики захоплюються агресивними іграми, у них через незрілість нервової системи формується агресивний тип реагування на оточуюче.
     
    Якщо страждає зір дитини від комп’ютерних ігор, спілкування у соціальних мережах, перегляду мультфільмів, то що змушує підлітка чи дитину пристраститися до планшету/комп’ютера/телевізора? Яка потенційна користь від них для людини?
     
    У кожної людини, і дитина чи підліток не є виключенням, є свої захоплення, котрим хочеться віддавати весь свій вільний час. А Інтернет цьому сприяє: тут можна знайти інформацію на будь-який смак для роботи, навчання, різноманітних хоббі; можна пограти у віртуальні ігри з ефектом присутності у них гравця, поспілкувася ледь не з усім світом у соціальних мережах, не покидаючи стін власної оселі тощо. Саме ці безмежні можливості вказаних гаджетів сприяють не лише погіршенню зору користувача, а й формуванню стійкої комп’ютерної залежності, що вже потребує втручання психолога і тривалого лікування.
     
    Яких гігієнічних рекомендацій слід дотримуватися дитині чи підлітку, аби отримати максимальну користь від спілкування з гаджетами та не завдати шкоди власному здоров’ю? 
     
    — Потрібно користуватися сучасною технікою «з розумом і без фанатизму»: не порушувати часових нормативів під час користування планшетом чи ноутбуком, час від часу робити перерви, аби розім’ятися та зробити вправи для очних яблук, що однозначно позитивно впливає на зняття зорового навантаження як у дорослих, так і у дітей. Також потрібно знати, що відстань від книги/підручника до очей має бути 30-35см, а для маленької дитини ця відстань — від ліктя до основи долоні. Під час занять з підготовки до школи виконуючи домашні завдання дитині слід користуватися спеціально підібраною до її індивідуального зросту меблями. 
     
    Працювати з книгою чи планшетом, навіть переглядати кінострічку на телеекрані категорично не рекомендую у темряві чи у сутінках. При такій роботі світло має бути зверху і збоку (ліворуч — для правші та праворуч — для лівші). Якщо є така можливість краще віддавати перевагу роботі у денний час (денне освітлення є фізіологічним для нашого ока — тому створюються умови для найменшого зорового навантаження).
     
    — Як поводитися батькам, якщо виникла підозра на формування комп’ютерної залежності у дитини та якщо її увага весь час прикута до смартфона?
     
    — Якщо виникла така підозра, батькам слід взяти під власний контроль цей процес і у разі потреби обмежити час роботи. Але ці рекомендації діють лише на початковій стадії формування залежності. Бо якщо вже сформувалася стійка залежність (бувають випадки, коли дитина користується планшетом навіть в темряві, працюючи чи розважаючись під ковдрою, аби не помітили батьки), без допомоги психолога не обійтися.
     
    — Як можуть батьки встановити, що у їхньої дитини погіршився зір?
     
    — Про це свідчить те, що дитина постійно мружиться, близько підходить до телевізора, аби роздивитися картинку; коли батьки питають, яка маршутка під’їжджає до зупинки, що написано в оголошенні або намальовано на афіші — дитина не може дати вірну відповідь.
     
    Часто на допомогу батькам та їхній дитині приходить школа: у випадку, коли успішність учня погіршується на тлі збереження старанності, належному рівні пізнавальних якостей дитини, але вона списує не з дошки, а із зошита сусіда по парті — все це свідчить про поганий зір. 
     
    — Яке значення відіграє рання діагностика погіршення зору на ефективність лікування?
     
    — При своєчасному зверненні до дитячого офтальмолога і вчасно розпочатому лікуванні зір можна відновити навіть до 100%. Але навіть якщо це з тих чи інших причин це не вдається — головним є зупинити процес погіршення зору на початковій стадії. Для цього в нашій поліклініці працює два кабінети, де з дітками займаються спеціально навчені медсестри. Діти проходять апаратне лікування і лікування за допомогою комп’ютерних програм за спеціальними методиками.
     
    Ще у нашій поліклініці у кабінеті № 201 з 8.00 до 17.00 з понеділка по п’ятницю кожна мати чи батько можуть перевірити зір своєї дитини. Аби пройти цю діагностику, не потрібен ні попередній запис на прийом, ні талон. У разі виявлення захворювання медсестра, що працює в цьому кабінеті, направить дитину до лікаря. 
    Якщо у дитини є генетична схильність до погіршення зору (коли хоча б один із батьків має поганий зір), треба хоча б раз на рік проходити діагностику. Це стосується і здорових дітей. У разі виявлення проблем із зором потрібно двічі на рік проходити курси лікування у лікувальних кабінетах. 
    Часто буває, що у дитини чи підлітка або дорослого виникає хибна близорукість внаслідок порушення акомодації через надмірне зорове навантаження. Тоді, аби правильно діагностувати причину погіршення зору, необхідно закапати спеціально призначені для зняття зорової напруги очні краплі, і лише потім проводити комп’ютерну діагностику та огляд лікаря. 
     
    У процесі лікування лікарі-офтальмологи призначають своїм пацієнтам краплі для зняття зорової напруги та вітамінні комплекси, а також як профілактику погіршення зору гімнастику та легкий самомасаж очних яблук (з метою зняття зорової напруги). 
     
    — Чи існують такі методи діагностики, що дозволяють встановити хімічний склад крові? Наскільки він доступний та поширений на сьогодні?
     
    — В ідеалі було б непогано перевіряти кров на вміст вітамінів та мікроелементів. Такий аналіз існує, але він малодоступний через його дороговартісність. Тому на практиці до нього вдаються доволі рідко.
     
    — Зараз набуває популярності лазерна корекція зору. Як ви ставитеся до неї?
     
    — Лазерну корекцію зору слід проводити не раніше досягнення 18-річного віку і лише за умови відсутності процесу прогресування погіршення зору. Наприклад, студенту з великим зоровим навантаженням в університеті потрібно попереднє спостереження. Бо очне яблуко продовжує рости до 25 років, хоча, не так інтенсивно як до 18-річного віку.
     
    — Знаю, багато хто соромиться носити окуляри. Чи є контактні лінзи достойною їм заміною?
     
    — Бувають випадки, коли носіння контактних лінз більш сприятливо впливає на зір, ніж окуляри. Особливо це помітно у користуванні нічними лінзами, що одягаються перед сном і знімаються вранці, щойно прокинувшись. Це нова методика корекції зору, що дозволяє за ніч відновити зір до наступного вечора.
     
    — Чи можна дітям з вадами зору займатися спортом? Які види спорту дозволені, рекомендовані дитячим офтальмологом, а які, навпаки, категорично заборонені?
     
    — Дітям з вадами зору показані заняття тенісом, який змушує зір працювати вблиз — вдалечінь, та плаванням. Боротьба і бокс при короткозорості протипоказані. Ця інформація має стати пам’яткою для батьків хлопчиків із вродженими або набутими вадами зору.
     
    — Чи існують якісь методи профілактики погіршення зору? 
     
    — Дітям для правильного розвитку зорової функції рекомендується профілактичний прийом вітамінно-мінеральних комплексів, до складу яких входить вітаміни А, Е, С та мікроелементи цинк, селен та кальцій. Кальцій — найважливіший елемент для розвитку здорової дитини. Він бере активну участь у рості волосся, кісток, нігтів, необхідний для крові, для злагодженої роботи щитоподібної залози. Особливо важлива ця інформація для батьків, чиї діти відмовляються їсти молочні продукти та страви з риби. 
     
    Я рекомендую дітям пити риб’ячий жир. Він містить максимально можливу кількість  вітаміну А, необхідного для зору людини, особливо на стадії його формування.
     
    Юлія Харченко, 
    редактор КЗ «Кіровоградський обласний Центр здоров’я»