У Кропивницькому презентують «Живописну палітру Сергія та Анатолія Шаповалових»

  • 16 вер. 2019 15:24
  • 1183
    • Новина У Кропивницькому презентують «Живописну палітру Сергія та Анатолія Шаповалових» Ранкове місто. Кропивницький


    До Дня міста в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна 18 вересня о 12-00 год. відкриється виставка братів Шаповалових.

    Виставка творів відомих кропивницьких митців заслуженого художника України Сергія Шаповалова та члена Національної Спілки художників України Анатолія Шаповалова, які з нагоди 265-річчя заснування міста Кропивницького нагороджені відзнакою Міської ради міста Кропивницького «За заслуги» ІІ ступеню, презентується в рамках заходів, присвячених Дню міста.

    Рідні брати Сергій та Анатолій Шаповалови народилися на Кіровоградщині.
    Обоє закінчили Київський державний художній інститут, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, за спеціальністю «живопис».
    Багато років працювали художниками-живописцями в Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР.
    Є лауреатами обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція».
    Беруть активну участь у  міських, обласних, всеукраїнських та зарубіжних виставках. Чимало персональних виставок митці презентували в багатьох містах України та за кордоном. Так, Сергій Шаповалов експонував свої твори в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві та в Гвадалахарі в Іспанії. А живописні доробки Анатолія Шаповалова успішно представляються на престижних міжнародних мистецьких аукціонах у Великобританії. Їх картини прикрашають збірки українських музеїв і приватних колекції в нашій країні та за її межами.


        Художники Сергій та Анатолій Шаповалови є яскравими представниками київської школи живопису з її потягом до монументальності, насиченої колоритності, мажорності настроїв. Творчість кожного має свої особистісні художні риси, що визначають індивідуальність мистецького почерку. Для Сергія Шаповалова характерні живописна експресія, колірна і формотворча модернізація реальності, робота мастихіном та пензлем. Анатолій Шаповалов дотримується класичної манери живопису української академічної традиції. Виявляючи свої таланти в сфері жанрової картини, все ж перевагу вони надають пейзажу, натюрморту та портрету.

        На виставці представлено понад сорок живописних творів художників, виконаних в різні роки. Особливу увагу привертають краєвиди міста Кропивницького, зокрема його історичного центру з пам’ятками архітектури минулих століть, виконані Сергієм Шаповаловим. А композиції на побутову тематику та квіткові натюрморти Анатолія Шаповалова наповнюють позитивними емоціями та відчуттям подиху українського степу.

    Адреса:  вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 89

    Читайте також: Петриківський розпис розквітнув у Світловодську