У Кропивницькому підписали меморандум про співробітництво в обрізуванні дерев

  • 16 вер. 2019 14:38
  • 1207
    • Новина У Кропивницькому підписали меморандум про співробітництво в обрізуванні дерев Ранкове місто. Кропивницький


    Активісти ініціативної групи "За справедливість і закон" Громадської ради при виконкомі міськради Кропивницького і ГО "Озеленення Кропивницький" підписали з міською владою Меморандум про співробітництво в обрізуванні дерев.

    Про це у групі Журналісти Крпивницького написав журналіст Дмитро Васильєв

    Активісти просять про інформаційну підтримку!

    Текст прес-релізу та скан-копію Меморандуму

    Також даю сюди текст прес-релізу:
    Парк Перемоги: міська влада і громадські активісти підписали Меморандум про співробітництво в обрізуванні дерев
    Як відомо, у квітні цього року, в рамках проекту реконструкції, приватна фірма «Єлізавета» провела обрізування 1285 дерев у парку Перемоги. Підрядник зрізав всі гілки крони і залишив одні стовбури. Ці роботи назвали «формувальною обрізкою».
    Така радикальна обрізка дерев викликала обурення громадськості та у фахівців.
    У парку Перемоги більшість обрізаних дерев належать до породи клен гостролистий, який вкрай погано переносить глибоку обрізку.
    Згідно з проектом реконструкції парку, таку ж «формувальну обрізку» планували застосувати до всіх 7 тисяч дерев у парку.

    На думку громадськості, це неминуче призвело б до загибелі зелених насаджень, що є неприпустимим у парку, який має статус «парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва».
    Небайдужі мешканці міста, зокрема, представники ініціативної групи Громадської ради при міськвиконкомі на чолі з Олександром Тарасовим та учасники громадського об’єднання «Озеленення» на чолі з Надією Паливодою зверталися в екологічну інспекцію, в міську раду та інші інстанції, щоб не допустити подальшої варварської обрізки дерев, а також почали готувати позов до суду, в разі, якщо не вдасться захистити зелені насадження іншими методами.

    Зрештою міська влада пішла на діалог з громадськістю і запропонувала сісти за стіл переговорів. З метою вирішення конфлікту та уникнення розгляду цієї ситуації в суді сторони вирішили разом співпрацювати з метою максимального збереження зелених насаджень і недопущення їхнього пошкодження під час виконання подальших робіт при реконструкції парку Перемоги.

    Було укладено Меморандум, який передбачає, що:
    · всі 7 тисяч дерев обрізати не будуть, а лише ті, які ростуть вздовж доріжок парку;
    · при обрізці в дерев не зрізатимуть всі гілки, а лише сухі, аварійні й ті, які можуть заважати пішоходам чи транспорту;
    · сторони разом визначатимуть, які дерева обрізати, а які – ні;
    · представники сторін можуть вільно перебувати в парку і контролювати виконання робіт із зеленими насадженнями;
    · замість усіх дерев, які всохнуть внаслідок обрізки 1285 дерев, проведеної у квітні 2019 року, протягом 5 років фірма «Єлізавета» має висадити нові дерева і поливати їх протягом кількох років;
    · зрізи на деревах замазуються фарбою.

    Від громадськості Меморандум підписали О. Тарасов і Н. Паливода, а з боку міської влади - заступник міського голови Олександр Вергун, директор підприємства «Єлізавета» Алла Чернік, також документ погоджено з міським головою Андрієм Райковичем.

    На даний момент умови Меморандуму виконуються. В останні тижні в парку проводяться роботи з обрізування сухого гілля і видалення сухих дерев, представників громадськості запросили спостерігати за перебігом робіт.
    Повний текст Меморандуму додається.