Як проходитиме миротворчий рік Ротарі Клубу Кропивницького (ФОТО)

  • 16 вер. 2019 19:03
  • 1333
    • Новина Як проходитиме миротворчий рік Ротарі Клубу Кропивницького (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький


    Нинішній рік ротарійці всього світу оголосили миротворчим. Кропивничани теж не залишились осторонь і планують втілити низку миротворчих проектів у місті та області.

    Президент Ротарі клубу Кропивницького Альбіна Казарова поділилася планами з «Первой городской газетой».

    Так співпало, що ми нещодавно познайомилися з громадською організацією «Єдина родина Кропивниччини» і вирішили їм активно допомагати. Для початку відзняли соціальний ролик. У п’ятихвилинному фільмі «Заради життя» йдеться  про жінку, яка втратила на війні чоловіка, а син – батька, - зазначає Альбіна Казарова.

    Це відео було створене, аби привернути увагу спільноти до проблем сімей загиблих військових у зоні проведення воєнних дій.


    Більше не хочу стояти на краю прірви
    – Цим фільмом ми хочемо показати вдовам, матерям та іншим членам сімей загиблих бійців, що варто жити далі. Коли я дізналася про масштаби ситуації в Україні, була вражена. Дійсно, лякають високий відсоток самогубств та відмова від звичайного життя. Таких випадків дуже багато, але їх воліють не оприлюднювати. В основному згадують про дітей, які лишилися сиротами. Але ж дружинам також тяжко. Їм довелося самим горе пережити, а тепер треба самотужки виховувати дітей. Що відчувають батьки, чий син загинув? Про це мало хто замислюється. Тому ми вирішили створити це відео, аби дати стимул людям, які пережили горе. І нехай у нас поки що мало переглядів, але декілька сотень людей подивилися, переосмислили власну історію і захотіли жити – це вже результат. Навіть головна героїня цього ролику раніше була такою замкнутою, вся в собі. Зараз вона стала більш відкритою, веде активний спосіб життя. Вона сказала мені: «Я більше не хочу стояти на краю прірви. Хочу жити повним життям, хоча б заради дітей». Я дуже рада цьому, - розповідає Альбіна.


    Реабілітація для дітей
    Продовжуючи тему року миротворця, можна згадати, що у липні Ротарі клуб Кропивницького організував поїздку до Європи для двох дітей військовослужбовців. Українські ротарійці разом із бельгійськими колегами влаштували відпочинок «Зоряне літо» для дітей бійців, що загинули або отримали поранення у зоні проведення бойових дій. Головною метою цих поїздок була психологічна реабілітація дітей.

    – Минулого літа у нас було два «дитячі» проекти – один у Бельгії, інший у Румунії. У дітей купа емоцій та вражень, вони дуже задоволені. Після таких поїздок вони повертаються щасливі, з новими силами. Їхні батьки вдячні членам Ротарі клубу за унікальну можливість на власні очі побачити життя європейських країн, - мовить наша співрозмовниця.

    Восени ротарійці мають запустити ще один  невеликий, але не менш важливий миротворчий проект разом із ГО «Єдина родина Кропивниччини».


    Випадкові проекти
    Із останніх проектів, що допомагали втілювати ротарійці, – фотосесія для всеукраїнського проекту «Мама Героя» для матерів загиблих військових Кіровоградщини.


    – До мене звернулася вдова майора Володимира Степанка Олена з проханням допомогти в перетворенні матерів загиблих бійців. Я запросила чудових фахівців, які завжди готові до співпраці, – це Олена Шмулій (візажист) і Марина Воронцова-Щербина (стиліст по зачісках). Незважаючи на те, що нам зателефонували пізно ввечері, а вранці треба було вже робити мам красивими, вони відгукнулися. Результат вразив. Мами були в захваті, адже деякі з них перший раз потрапили до рук таких майстрів. Такі позитивні емоції – це те, що їм необхідно, що дає їм бажання жити далі.

    Окрім миротворчих проектів, ротарійці також реалізують повсякденні. Зокрема цього року мають намір попрацювати для дитячого будинку в Рівному.


    – Ми розмалюємо стіни дитбудинку різними мультиплікаційними героями, щоб вони не були «нудними». Разом із студентами муз-
    училища влаштуємо концерт. Це дуже подобається діткам. Крім того, ми постійно веземо туди одяг, подарунки, солодощі.  Ще один проект – військова гра, ми щороку її влаштовуємо, дітям подобається, особливо хлопчикам. Та й дівчаткам теж цікаво. Це такий активний відпочинок. Після таких заходів завжди буря емоцій у дітей, - додає президент місцевого Ротарі клубу .

    Альбіна розповідає, що такі «випадкові» проекти нерідко трапляються. Адже до них звертаються часто за допомогою. Взагалі, ротарійці мають намір втілювати кожного місяця хоча б один благодійний проект.

    Аліна Кулик

    Читайте також:  Кропивницькі ротарійці провели військово-спортивні ігри для дітей школи-інтернату (ФОТО)