У міській раді Кропивницького вивчали основи ґендерноорієнтованого бюджетування

  • 13 вер. 2019 16:03
  • 1603
    • Новина У міській раді Кропивницького вивчали основи ґендерноорієнтованого бюджетування Ранкове місто. Кропивницький


    Ґендерноорієнтоване бюджетування поєднує два процеси, не пов’язані між собою: забезпечення гендерної рівності і управління фінансами. Про те, як поєднати здавалося б непоєднуване, і йшлося під час тренінгу для співробітників різних структурних підрозділів міської ради міста Кропивницького та громадських активістів, повідомляють організатори заходу.

    Тренінг «Ґендерноорієнтоване бюджетування на місцевому рівні: що це і як із цим працювати» - це частина реалізації громадської ініціативи "Європейська хартія рівності в дії", яка спрямована на формування конкретних механізмів реалізації, політичного кроку по приєднанні міської ради Кропивницького до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.



    - Суть цього інструменту – планування дохідної та видаткової частини має сприяти підвищенню ефективності використання бюджетних коштів і реалізації програм соціально-економічного та культурного розвитку, в нашому випадку, міста Кропивницького з максимальним урахуванням потреб усіх категорії населення. Наразі ми працюємо над створенням ґендерного портрету міста - це перший крок до формування ґендерноорієнтованого бюджетування. Одразу зазначу, що аналіз громади з точки зору ґендеру - копітка справа. Більше того, ми вже зараз розуміємо, що частково статистика не співпадатиме з реальністю. Тим не менш, ми маємо бути готовими йти далі і вносити корективи в аналіз і будувати на його основі відповідні програми розвитку громади, - наголосила вітаючи аудиторію Алла Волошина, координаторка проекту «Європейська хартія рівності в дії», голова Кіровоградської обласної організації ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення.



    Під час тренінгу Світлана Гаращенко, експертка з ґендерноорієнтованого бюджетування, за досить короткий термін розкрила декілька теоретичних та практичних можливостей, що відкриває перед органами місцевого самоврядування сучасний підхід до формування перспективних цілей розвитку громади. Зокрема, вона наголосила, що на даному етапі ефективним буде покроковий аналіз поточних програм за методологією, розробленою експертним середовищем. Власне, цей аналіз і став практичною частиною тренінгу.


    - Можливо сьогодні вам задається, що ґендерноорієнтоване бюджетування - це дуже складно. Однак після того, як ви спробуєте і пропрацюєте всі елементи вперше, ви самі переконаєтесь, що воно того варте. Приміром, подібний аналіз у програмі оздоровлення дітей дасть вам розуміння ефективності не в кількісному показнику охоплення дітей, а у якісному показнику, приміром, зниження рівня захворюваності у цій категорії. Це європейська практика. Світ швидко змінюється, і невдовзі, я переконана, подібна оцінка ефективності стане нормою і вимогою наших реалій, - наголосила Світлана Гаращенко.



    Насамкінець учасники тренінгу отримали кілька порад, які допоможуть їм самостійно впровадити ґендерноорієнтований підхід у формуванні бюджету нашого міста на наступний період з урахуванням потреб усіх кропивничан.

    Проведення тренінгу стало можливим за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, яке підтримало спільну діяльність Асоціації міст України (АМУ) та проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який в Україні впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ).

     

    Читайте також: Кропивничан і гостей міста запрошують на Дні енергії