Геннадій Зубко: Багато років енергоефективність була другорядним питанням

  • 23 серп. 2019 18:03
  • 4987
    • Новина Геннадій Зубко: Багато років енергоефективність була другорядним питанням Ранкове місто. Кропивницький
     
    Три роки знадобилось на створення Фонду енергоефективності, і це була важка робота, тому що всі казали: про яку енергоефективність йде мова, є транзит газу, свій газ, це буде завжди, і ніхто його не відключить. Це постійно мусувалося, а енергоефективність впродовж років розглядали як другорядне питання.
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    Але, як показує досвід країн Європи та США, які щорічно вкладають 10 мільярдів доларів в енергоефективність, це питання надважливе і більш комплексне, бо стосується і енергетики, і бізнесу, і транспорту, і житлового сектору. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко в ефірі радіо «Новое время».
     
    - Саме тому ми звернулися до Європейського Союзу, щоб зрушити цей процес з мертвої точки. І ЄС погодився з тим, що Україну потрібно підтримати не тільки фінансово, а й допомогти імплементувати європейські Директиви з енергоефективності в українське законодавство. Також ЄС спільно з Урядом Німеччини виділив 100 мільйонів євро на створення Мультидонорського фонду, який разом з Фондом енергоефективності співфінансуватиме проекти з модернізації ОСББ, – зазначив Геннадій Зубко.
     
    За його словами, нині Україна приступила до модернізації тільки першого сегменту – житлового сектору.
     
    - Поки ми готувалися до запуску Фонду, запустили програму «теплі кредити», яка давала до 30% компенсації громадянам. Вона працює і зараз. Цього року на неї було спрямовано 800 мільйонів гривень. Зараз ми розробили інструменти, законодавчу базу, прийняли 7 законів, залучили кошти та запустили весь механізм роботи Фонду енергоефективності.
     
    Учора Фонд енергоефективності підписав першу угоду про співпрацю з «Укргазбанком», завдяки чому для ОСББ відкривається реальна можливість отримати кошти на проведення термомодернізації будинків.
     
    Вже з 3 вересня всі ОСББ зможуть звернутися до «Укргазбанку» та отримати ґрунтовну маршрутну карту, що їм потрібно зробити, щоб скористатися фінансовою підтримкою від держави загальним обсягом 60-70%», – повідомив Геннадій Зубко.
     
     
    Нагадаємо: Гройсман стверджує, що за останні роки зарплати і пенсійні виплати в Україні зросли в 2-3 рази