Держава повинна ефективно протидіяти туберкульозу та ВІЛ-інфекції

  • 23 серп. 2019 12:08
  • 990
    • Новина Держава повинна ефективно протидіяти туберкульозу та ВІЛ-інфекції Ранкове місто. Кропивницький
     
    Забезпечення стійкості та життєздатності започаткованих програм із протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу є і має залишитися пріоритетним завданням влади.
     
    Про це пише Урядовий портал
     
    22 серпня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка пройшло підсумкове засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.
     
    Віце-прем’єр-міністр України, голова Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, подякував стратегічним партнерам – міжнародним та донорським організаціям, за фінансової підтримки яких в Україні виконуються масштабні програми та заходи з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.
     
    - Зважаючи на суспільно-політичні зміни, що відбулися протягом останнього часу в Україні, саме сьогодні маємо акцентувати увагу на вагомих результатах у забезпеченні ефективної протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу, яких нам вдалося досягнути упродовж 2016-2019 років, та підкреслити стратегічно важливі напрямки на майбутнє, – сказав Павло Розенко у ході засідання.
     
    Серед головних результатів діяльності Нацради протягом 2016-2019 років Павло Розенко назвав отримання безповоротної фінансової допомоги від Глобального фонду на реалізацію у 2018-2020 роках  програм і заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на загальну суму понад 134 млн доларів США та початок здійснення закупівлі препаратів для замісної підтримувальної терапії за кошти державного бюджету.
     
    - За кошти державного бюджету вперше в історії України у 2017 році закуплено препарати для замісної підтримувальної терапії, що дало можливість забезпечити безперервність лікування наявним пацієнтам та розширення програми. Таким чином Україна у 2017 році стала єдиною країною в регіоні Східної Європи та Центральної Азії, де програма замісної підтримувальної терапії реалізується за рахунок коштів державного бюджету», – сказав він.
     
    Також, за його словами, завдяки активній роботі членів Національної ради та широкого кола зацікавлених сторін у березні 2017 року Урядом України схвалено Стратегію забезпечення сталої відповіді епідеміям туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ/СНІДу на період до 2020 року, а також план заходів щодо її реалізації.
     
    Він нагадав, що у 2017 році Україна приєдналася до Глобальної коаліції з профілактики поширення ВІЛ та взяла на себе амбітні зобов’язання щодо охоплення комплексними профілактичними послугами 90% представників уразливих груп та виведення профілактичної роботи на новий більш доступний, якісний та ефективний рівень.
     
    - Цей крок підтвердив лідерство і відповідальність держави, тісної співпраці та партнерства між державним і недержавним секторами, – підкреслив Віце-прем’єр-міністр.
     
    Павло Розенко наголосив, що за останні роки вдалося максимально посилити участь у програмах протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу представників ключових спільнот та безпосередньо залучити їх до діяльності Національної ради та регіональних рад, що є зразковим прикладом міжсекторального підходу та консолідації зусиль за активної участі громадського сектору.
     
    Окремо Павло Розенко відзначив посилення співпраці на рівні регіонів України як у виконанні державних програм, так і програм Глобального фонду.
     
    - Зокрема, протягом 2016-2019 років, Національною радою здійснено моніторингові візити до Тернопільської, Одеської, Донецької, Луганської, Вінницької, Закарпатської та Харківської областей. Комісією з нагляду Національної ради здійснені візити на місця до міста Київ, Волинської, Житомирської, Дніпропетровської області, міст Кропивницький, Суми, Одеса та Одеської області, міст Полтава, Вінниця та Івано-Франківськ. Щорічно Секретаріат Національної ради забезпечує проведення навчальних заходів для секретарів регіональних рад, в тому числі щодо залучення до їх роботи представників ключових спільнот, – зауважив він.
     
    Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що за останні п’ять років Україна досягла суттєвого прогресу на шляху прискорення подолання епідемії СНІДу, насамперед щодо збільшення кількості людей, які отримують АРТ – 72% від тих, хто знає свій ВІЛ-статус та перебуває під медичним наглядом: майже 123 тисячі вже отримують лікування.
     
    Разом із тим гострою для України залишається проблема туберкульозу, від якого щорічно помирають чотири тисячі людей. За даними ВООЗ, близько 25 % випадків ТБ є в Україні недовиявленими, тобто кожен п’ятий випадок. За розрахунками у 2018 році захворіли на ТБ близько 36 тисяч людей. Офіційно у 2018 році було зареєстровано 26,5 тисячі нових випадків та рецидивів ТБ, з них 23% у ВІЛ-позитивних осіб. 
     
    - Та, попри всі проблеми, які постають на шляху зменшення тягаря туберкульозу, нам вдалось досягти певних успіхів. Насамперед за останні 10 років на 40% знизилась захворюваність на туберкульоз. Смертність від туберкульозу знизилась втричі, – сказав Павло Розенко.
     
    Віце-прем’єр-міністр акцентував увагу на необхідності якнайшвидшого ухвалення Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України документів, які забезпечать подальше неухильне виконання Україною взятих на себе зобов’язань щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу: «Наголошую на необхідності невідкладного подання в установленому порядку законопроекту «Про Основні засади (стратегію) державної політики у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів на період до 2030 року» на погодження до Кабінету Міністрів України та на розгляд до Верховної Ради України, щойно Верховна Рада та Уряд України приступить до своїх повноважень у новому складі. Також наголошую на необхідності прискорити заходи щодо подання в установленому порядку до Кабінету Міністрів України відповідних проектів актів щодо затвердження трирічних планів реалізації державної політики у сферах протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів. Також одним з надважливих питань на сьогодні є виконання плану заходів, спрямованих на забезпечення державного фінансування послуг, пов’язаних з ВІЛ та туберкульозом, в рамках реалізації Плану переходу (План 20-50-80)».
     
    - Необхідно забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань та уникнути всіх можливих ризиків реалізації програм. Саме забезпечення стійкості та життєздатності програм є і має залишитися для всіх нас пріоритетним завданням, - підсумував Павло Розенко.
     
    Читайте також: Прибуткова медицина. Як Україні заробити на оздоровчому туризмі?