Управління СБУ подарувало кілька експонатів до кімнати-музею «Пам’яті репресованих радянською владою»

  • 21 серп. 2019 17:14
  • 986
    • Новина Управління СБУ подарувало кілька експонатів до кімнати-музею «Пам’яті репресованих радянською владою» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Управління СБУ в Кіровоградській області подарувало кілька експонатів до кімнати-музею «Пам’яті репресованих радянською владою», яку нещодавно відкрили у приміщенні Державного архіву Кіровоградської області.
     
    Одна із експозицій, що представлена у вигляді інсталяції робочого місця чекіста, який був учасником репресивно-каральної політики радянської влади, поповнилась яскравим біографічним альбомом керівника «Надзвичайної Комісії по боротьбі з контрреволюцією» та організатора «червоного терору» - Фелікса Дзержинського.
     
    В альбомі представлено не тільки біографічні дані та фото «грозы буржуазии», але й фотокопії публікацій радянських видань, документів, розпоряджень та постанов, згідно яких чинилися провокації, арешти, конфіскації, масові виселення та розстріли безвинних громадян.
     
    Також обласне управління СБУ поповнило виставкові стенди кімнати-музею копіями документів однієї із архівних кримінальних справ часів тоталітарного режиму, яка зберігається у фондах архіву УСБУ в Кіровоградській області.
     
    За матеріалами справи у якості підозрюваних у контрреволюційній діяльності проходить сорок п’ять осіб, які представляли різні соціальні верстви. З них, за Постановою Єлисаветградської повітової надзвичайної комісії у лютому 1921 року розстріляно п’ятнадцять мешканців Єлисаветграда, нібито, за участь у підпільній білогвардійській організації і підготовку до збройного повстання з метою повалення Радянської влади на території від міста Новоукраїнка (тоді Херсонсько-Миколаївської губернії) до міста Синельниково на лівобережній Катеринославщині.
     
    Матеріали архівно-слідчої справи свідчать про те, що більшість протоколів обшуків були сфабриковані та показання деяких осіб, які мали дворянське походження, надані під жорстким тиском чекістів.
     
    Ознайомитись із копіями архівних документів можна в кімнаті-музеї «Пам’яті репресованих радянською владою» у приміщенні Державного архіву Кіровоградської області по вулиці Чорновола 1г. Оригінали матеріалів зберігаються в архіві Управління СБУ в Кіровоградській області за адресою: Кропивницький, вул. Дворцова, 9.
     
    Прес-група УСБУ в Кіровоградській області