Кропивницький: «Аромотерапія» триває

  • 7 серп. 2019 20:10
  • 1027
    • Новина Кропивницький: «Аромотерапія» триває Ранкове місто. Кропивницький
     
    Нещодавно пів міста нюхало, як фермер під селом Вільним удобрював свої поля курячим послідом. Вітер доніс неприємний запах до Кропивницького. Минулої п’ятниці жителі знову відчули запах фекалій. Чиновники одразу поїхали до джерела зловоння.
     
    — Ми відреагували після перших повідомлень про сморід. Після шостої години ранку виїхали на місце, де виявили джерело «ароматів» ще з минулого разу. Власник земельної ділянки нам повідомив, що вночі він прибирав поле від фекальних мас, підготовлюючи місце під оранку, — поінформував начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко. 
     
    Фермер мав намір прибрати те, що засмерділо Кропивницький минулого разу, але вітер знову розніс запах містом. Окрім місцевих мешканців від запаху постраждав і бізнес. У фейсбуці в коментарях під дописом про сморід Анна Максименко, директорка місцевого автосалону, що розташований неподалік епіцентру запаху, написала, що ця ситуація завдала її бізнесу збитків.
     
    Я не можу працювати. Персонал також. Клієнти не можуть перебувати ні в салоні, ні на сервісі. Хто мені це компенсує? — запитує Анна Максименко. 
     
    За інформацією Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, минулого разу підприємець, який розкидав курячий послід по полю, був оштрафований на 285 гривень. Цього разу він просто вивіз гній до гноєсховища.
     
    — Як відомо, раніше фермер вніс на поле в якості добрива неперероблений курячий послід, який придбав на птахофабриці. Ці відходи реалізовувалися з порушенням вимог чинного законодавства, тож керівника підприємства, яке реалізовувало неперероблені продукти тваринного походження, притягнули до адміністративної відповідальності. 
     
    Згідно з рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, господарствам різної форми власності, які займаються утриманням тварин, було заборонено вивозити неперероблені продукти тваринного походження на сільськогосподарські угіддя Кропивницького району. Курячий послід на полі біля с. Вільного було пересипано соломою. Під час обстеження 2 серпня фахівці Держпродспоживслужби області встановили, що фермер 1 серпня о 21:00 почав прибирати з поля продукти тваринного походження та готувати місце під оранку. Курячий послід повернули постачальнику на гноєсховище підприємства для компостування. Тож причиною повторної появи неприємного запаху стало завантаження продуктів тваринного походження в автотранспорт та проведення робіт на землі (передискування поля), де протягом певного часу знаходилися ці відходи, — йдеться в повідомленні.
     
    Станом на 12-ту годину 2 серпня запах по місту зник. Наразі джерело смороду ліквідовано, тому містянам можна вдихнути на повні груди. 
     
    Дмитро Семенюк
     
    Нагадаємо: На Далекосхідному цвинтарі знайшли кліщів з інфекцією Лайма