Кропивницький: Черги в дитячій поліклініці. Коли закінчиться кошмар?

  • 7 серп. 2019 19:08
  • 6344
  •  
    До реакції “Первой городской” звернулася кропивничанка та попрохала з’ясувати, чому в міській дитячій поліклініці чималі черги. Жінка каже, що потрапити до лікаря практично неможливо. Чекати доводиться довго і вистояти потрібно не лише чергу до спеціаліста, а й чергу за талонами, які отримати вдається не завжди.
     
    Прибувши на місце, журналіст і справді побачив чималу чергу на першому поверсі. До спеціалістів на п’ятому поверсі поліклініки також чекає чимало людей.
     
    – Моя дитина зламала ногу, і з травмпункту нас відправили сюди. Минулого понеділка я простояла тут п’ять годин у черзі, щоб мені оформили лікарняний, а пізніше ще чотири години, щоб його продовжити. Спеціаліст у закладі один, і той пенсійного віку. Коли прийшла до закладу о 7:55, талонів до лікаря вже не лишилося. В понеділок тут було просто пекло. Батьки з новонародженими були вимушені чекати три години під дверима, - розповіла кропиничанка Олена Коліберда.
     
     
    Вона зазначила, що без черги часто заходять до закладу люди, яких проводить медичний персонал. 
     
    – Приходять медсестри та лікарі, підводять людей без черги… Щоб потрапити на прийом, черги потрібно займати з 6:30. Тоді є шанс. Це все з хворою дитиною, - додала Олена Коліберда. 
     
    Керівник закладу Микола Макєєнко черги в поліклініці пояснив проходженням профоглядів до першого вересня. 
     
    – Школи вимагають, щоб діти пройшли профогляди до початку навчального року. Всі кинулися їх проходити – за один місяць. Школярів у місті 20 тисяч. При всьому бажанні вони не зможуть пройти лікарів без черг. У нас є попередній запис на прийом. Якщо у дитини є записи, що вона проходила профогляд протягом року, то лікар-педіатр (дільничний) має повноваження написати довідку, яку вимагає школа. Якщо в нього виник сумнів щодо здоров’я дитини, за необхідності він може дати направлення на прийом до лікаря-спеціаліста. Якщо сьогодні до лікаря-спеціаліста не вдається потрапити, то є попередній запис. До лікаря-хірурга, наприклад, черга найдовша – близько місяця. Це пов’язано з тим, що сьогодні в нас працює лише один штатний лікар-хірург, а двоє лікарів-сумісників працюють на чверть ставки. До того ж лікар, який працює у нас в штаті, ходив нещодавно у відпустку, - розповів Микола Макєєнко. 
     
    За словами головного лікаря, найближчим часом проблема з чергами за талонами має вирішитись. У закладі запрацює електронна черга.
     
    – Ми отримали кошти в конкурсі “Громадський бюджет” та закупили комп’ютерну техніку. Зараз займаємось її налаштуванням та реєстрацією. Протягом серпня намагатимемось запустити електронну чергу. Така практика збільшить її пропускну здатність. В інших містах таких, як Миколаїв, вона тягнеться по три місяці. Перехідний період триватиме недовго, максимум кілька місяців, поки не укладемо договір з Національною службою здоров’я України. Потім громадяни, які не матимуть направлення лікаря, за ці послуги платитимуть. І людей, в яких немає показань для огляду лікаря-спеціаліста, в чергах поменшає, - зауважив головлікар.
     
     
    Щодо пацієнтів без черги Микола Макєєнко пояснив таке:
     
    Якщо лікар приймає по талонах і в нього лишається вільний час, то він приймає без талонів. Бувають випадки, коли, наприклад, приходить пацієнт до окуліста, а йому потрібна консультація лікаря-невролога. Окуліст бере цього пацієнта та веде до невролога. Є випадки, коли людину потрібно проконсультувати терміново (наприклад, перед госпіталізацією). Звісно, таких пацієнтів оглядають без черги. Система, коли лікар заводить своїх знайомих, у закладі не працює давно. Коли лікар і хоче когось проконсультувати, він це робить у позаробочий час, - зауважив Микола Макєєнко.
     
    Дмитро Семенюк
     
    Нагадаємо: В Україну почали поставляти препарати для онкохворих за бюджет 2019 року