Кропивницький: Народ гуляє, екологія страждає

  • 19 лип. 2019 20:11
  • 2697
  •  
    Із третього липня розпочались роботи з розчищення русла Інгулу. Робітники видалять поросль, аварійні дерева та скосять очерет. Особливу увагу приділять сміттю, що залишають  мешканці  міста після відпочинку. 
     
    Як зазначає начальниця сектору екології та природоохоронної діяльності управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради Галина Негода, питання звільнення природоохоронної зони від сміття стоїть надзвичайно гостро.
     
    Треба просити представників спецінспекції, щоб вони пройшлися природоохоронними територіями на берегах річки, де смітять люди. На тих, хто не береже природу, потрібно накладати серйозні стягнення, — цитує Негоду сайт міської ради.
     
    Нещодавно були оприлюднені невтішні дані: концентрація  ртуті у воді  річки Інгул перевищує природну норму від півтора до п’яти разів. Про це Новинам розповіла спеціалістка відділу державного нагляду Держпродспоживслужби в області Тамара Третяк. З її слів, допустимий рівень концентрації ртуті у водоймах — п’ять тисячних міліграма на один літр. В різних місцях Інгулу цей показник складає до 25 тисячних міліграма на літр води. Така концентрація ртуті — одна з причин загибелі мікроорганізмів та цвітіння води в Інгулі, зазначає Тамара Третяк. Від забруднення води гине риба, каже рибалка з Кропивницького Петро Рубцов. 
     
    Окрім промислових забруднень, існує й так зване побутове, коли мешканці міста викидають сміття не у спеціально призначені контейнери, а в річку.
    За інформацією начальника КП “Універсал 2005”, яке виконує роботи з розчистки русла Інгулу, цьогоріч сміття збирали з поверхні води, плаваючи на човні. Комунальники витягли та вивезли п’ять тракторних причепів непотребу.  
     
    — Ще не було маштабної чистки, бо воду цьогоріч не спускали. Поки цього не зробимо, то не зможемо виконати роботи. Ми тільки збирали випадкове сміття, яке було на поверхні річки. Це пляшки, пакети, обгортки. Наші працівники його збирали з човна. П’ять причепів трактора СШ 25 навантажили та вивезли, - розповів начальник підприємтсва.
     
    Щороку на дно, окрім пляшок, лагає також і значна частина урн. Першими кропивничани відправляють під воду контейнери, розташовані на набережній. Іноді несуть вкидати урни навіть із центру міста.
     
    — Важко сказати, скільки сміттєвих урн зараз під водою. Там є і наші, і “Благоустрою”. Як тільки спустимо воду, то зможемо побачити, чи побили минулорічні «рекорди», - зазначив Віктор Панішко. 
     
    Також комунальник зауважив, що вже існує план з розчистки річки Інгул. Його виконають найближчим часом.  
     
    Дмитро Семенюк, Людмила Макей