Апеляційний суд в Нідерландах підтвердив, що не визнає анексії Криму

  • 18 лип. 2019 09:33
  • 1060
    • Новина Апеляційний суд в Нідерландах підтвердив, що не визнає анексії Криму Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора Апеляційний суд Амстердама постановив ухвалу, якою визнав, що положення Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року, не підлягають застосуванню. Натомість для вирішення питання про те, куди має повернутися колекція, має застосовуватися українське право.
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    Також суд підтвердив, що Королівство Нідерландів не визнає анексії Криму, а тому анексія не може бути визнана судом. Розгляд справи продовжується. У вересні 2019 року сторони мають подати додаткові пояснення на підтримку своєї позиції. Про це, коментуючи рішення суду, повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
     
    Він підкреслив, що Україна мала і має чітку й послідовну позицію, яка базується на нормах міжнародного права, зокрема положеннях Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року, та положеннях українського законодавства, що закріплюють право власності держави на спірні музейні об’єкти.
     
    - Кримські музеї фактично здійснювали лише оперативне управління цінностями Музейного фонду України. А отже – не мають права розпоряджатися цими музейними предметами і претендувати на них, - зазначив Міністр юстиції.
     
    Нагадаємо, що Окружний суд міста Амстердам 14 грудня 2016 оголосив рішення, яким визнав, що музейна колекція «Крим. Золотий острів у Чорному морі» підлягає поверненню на територію України. Суд визнав, що предмети спірної музейної колекції є культурними цінностями, які незаконно перебувають на території Королівства Нідерландів, та наголосив, що музейні артефакти належать державі Україна. Апеляційне провадження, ініційоване кримськими музеями, триває з 2017 року.
     
    На території Королівства Нідерландів перебуває 565 музейних предметів колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» з Музейного фонду України. Експонати здебільшого є знахідками, одержаними в результаті археологічних досліджень. За останньою оцінкою страхова вартість колекції становить 10 млн євро.
     
    Нагадаємо: Степан Кубів підписав угоди з ЄС про надання Україні фінансової допомоги