Участь у виборах: чи враховується до трудового стажу період роботи у виборчій комісії?

  • 11 лип. 2019 17:05
  • 3436
    • Новина Участь у виборах: чи враховується до трудового стажу період роботи у виборчій комісії? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Якщо особа на платній основі здійснює повноваження члена виборчої комісії чи враховується їй цей період в страховий стаж при виплаті допомоги по безробіттю?
     
    Якщо безробітна особа на платній основі здійснює повноваження члена виборчої комісії або виконує функції спеціаліста чи технічного працівника, з нею укладається цивільно-правовий договір. Форми договорів передбачені відповідними постановами Центральної виборчої комісії. Згідно договору, виборча комісія, серед іншого, зобов’язується здійснити оплату виконаних робіт.
     
    Нормами законодавства, що регулює питання сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, передбачено, що юридичні особи, у тому числі виборчі комісії, які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами, є платниками єдиного внеску. Частина такого єдиного внеску надходить також до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
     
    Законодавство про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття передбачає, що до страхового стажу при призначенні допомоги по безробіттю належить період, протягом якого особа підлягала страхуванню.
     
    Членство у виборчій комісії не позбавляється статусу безробітного. Страховий стаж, набутий в такий період, буде врахований при обчисленні допомоги по безробіттю для наступних страхових періодів.
     
    Відділ інформаційної роботи 
    Кіровоградського обласного центру зайнятості
     
    Нагадаємо: Хто має виплатити гроші найманим працівникам у разі смерті роботодавця-підприємця?