Риба з душком до свят–2

  • 17 січ. 2018 15:38
  • 1611
    • Новина Риба з душком до свят–2 Ранкове місто. Кропивницький
       
     
    Напередодні святвечора, 5 січня, в гіпермаркеті, що розташований  по вулиці Юрія Коваленка, працівники закладу реалізовували рибу «другої свіжості». Догори пузом вона плавала в акваріумі, а персонал та покупці просто проходили повз. Це видовище було зафіксоване на фото та опубліковане у фейсбук–спільноті «Кропивницький проти свинства. Рух за чистоту та культуру». 
     
    З часом на світлини в соцмережі відреагували працівники головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. В коментарі журналістам «Первой городской» начальник управління безпечності продуктів харчування та ветеринарної медицини  ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Юрій Травкін розповів, що до головного офісу гіпермаркета направили листа з проханням пояснити ситуацію. 
     
    — Ми зробили запит до закладу та отримали письмову відповідь. На лист відреагували позитивно. Вони провели роботу зі своїм персоналом та з постачальниками. Свою помилку гіпермаркет визнав та ніяких аргументів не висував, — зазначив чиновник.
     
    На офіційному сайті ГУ Держпродспоживслужби в області була розміщена офіційна відповідь гіпермаркета. В листі керівництво торговельного закладу  повідомило, що риба надійшла у продаж 30.12.2017 та 05.01.2018 і реалізувалася згідно з документами, вказаними в декларації постачальника, а саме ДСТУ 2284–2010, протягом 96 годин. Непривабливий товарний вигляд продукції у гіпермаркеті пояснили її тривалою доставкою через погодні умови. Рибу зняли з реалізації та утилізували. З метою уникнення подібних ситуацій у майбутньому з постачальниками проведені переговори про необхідність дотримання терміну транспортування та інструктаж з продавцями про дотримання вимог щодо якості і товарного вигляду риби.
     
    Юрій Травкін розповів, що в рамках мораторію його управління не може самостійно здійснювати перевірки, як це робило ліквідоване СЕС. Для проведення такої, відповідно до законодавства, потрібно тривалий час отримувати дозвіл.
     
    — Ми зараз працюємо в рамках мораторію. За законом, аби здійснити перевірку закладу, потрібен дозвіл Міністерства агропромислової політики, який видається досить довго. Також наразі супермаркет усунув недоліки і, відповідно, довести якісь їхні порушення складно. Тож і ефективність від цієї роботи буде нульовою, — пояснив службовець. 
     
    Покупцям же у Держпродспоживслужбі радять: у разі виявлення подібних випадків негайно фіксувати їх на фото. Робити знімки як крупних планів, так і загальних, щоб було чітко видно, в якому закладі продають продукт. Має бути чіткий доказ, що це саме цей заклад торгівлі, на який є нарікання. З усіма цими фактами потрібно звернутись до управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, яке хоч і зі «зв’язаними руками», але буде реагувати.
     
    Нагадаємо: У кропивницькому супермаркеті продавали гнилу рибу (ФОТО)
     
    Дмитро Семенюк