Чим дивує шкільний музей на Кіровоградщині? (ФОТО)

  • 15 січ. 2018 09:11
  • 6795
    • Новина Чим дивує шкільний музей на Кіровоградщині? (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Усім відомо про районний центр Мала Виска, що на Кіровоградщині, але неподалік Кропивницького є мальовниче село Велика Виска, яке розляглось по обидва береги річки Велика Вись, що впадає у Синюху.

    Виявляється, великовисківську школу закінчило багато відомих людей Кіровоградщини, такі як Артур Будулатьєв, який заснував популярну передачу "Киньте все, гармошка грає", Леонід Тендюк - поет, прозаїк, мандрівник, Тетяна Яковенко, солістка театру музики і танцю "Зоряни", а також нині вже покійний Віктор Погрібний - поет, публіцист, член національної спілки журналістів, який встиг нещодавно подарувати шкільній бібліотеці свою книгу "Гріх і честь" з особистим підписом.


     

    Працівники місцевої школи заснували у ній у 2016 році Етнографічний музей "Світлиця". Спершу складається враження, що це звичайний музей народознавства, але тут зібрані речі, які розповідають про історію села.


    Наприклад, серед українських рушників є один білоруський, а також білоруський жіночий костюм, виявляється, на спуштошену Голодомором Україну переселяли сім'ї з Білорусії, жінки яких і привносили в українську культуру щось своє. До речі, одна білоруска усе життя носила лише своє національне вбрання, який тепер і зберігається у музеї.

    Для однієї із сімей не вистачало будинку, тож влада вирішила розкуркулити стареньку бабусю - відібрала у неї козу, а саму бідолаху доправили до тюрми. І от є вільна оселя для переселенців.

    Серед безлічі речей є дуже цікаві - піч з горщиками, старовинна скриня, у якій дівчата і жінки зберігали своє придане, мисник, шафа. Дуже гарно оформлене покуття з образами і рушниками, тут же стоїть справжній дідух, який на різдвяні свята заносили у хату. Любили українські жінки оздоблювати вишивкою свої постіль і білосніжні подушки.


     

    А портрет Тараса Шевченка обрамляє не звичайний рушник з орнаментом - на ньому майстриня вишила сюжет з поеми Кобзаря "Катерина",  який частково вишитий білими нитками. Тож, щоби розгледіти зображення, треба відійти на відстань від роботи.


    Але це не все - керівниця музею Тетяна Миколаївна Бердник збирає не лише предмети народного побуту, а і відомості про жителей Великої Виски, їхні документи, фотографії, цікаві факти з життя. Підтримує і в усьому допомагає керівниці секретарка школи Ніна Миколаївна Ткаченко. Але нічого цього не було б без школярів, це вони збирають по селу і приносять звідусіль експонати для шкільного музею.
     

    На базі "Світлиці" працюють і гуртки, дівчатка вишивають собі сорочки, виготовляють поробки для благочинних ярмарків, плетуть патріотичні стрічки для вояків.

    Тож на минулих вихідних до музею завітала уродженка Великої Виски Людмила Матвієнко з донькою, які тепер проживають у Кропивницькому. Вони привезли до музейного архіву документи і світлини своєї родини - матері, Раїси Матвієнко, яка була все життя завідуючою бібліотеки, громадською діячкою,  депутатом сільської ради кількох скликань, а також учасником Другої світової війни. Її матір, Ганна Кодрик, працювала головою колгоспу, хоча була і неписьменною, але через донос була зослана на Соловки на п'ять років по закону "про п'ять колосків".

    Є у школі і гарний зал для занять хореографією, і цікавий кабінет для музичних занять. В одному з класіів оформлений воєнно-патріотичний кабінет, у якому висить червоно-чорний прапор і каска учасника Майдану.


    При вході у школу висить меморіальна дошка, присвячена Миколі Нароженку, який помер в зоні АТО у 2015 році. У шкільному коридорі оформлений стенд, присвячений бійцям з Великї Виски, які боронили протягом останніх років незалежність України на сході.



    Олена Скочко

    Читайте також: Життя, віддане людям