Дорослі проблеми дитячих садочків. Як позбутися черг?

  • 14 січ. 2018 10:15
  • 2115
    • Новина Дорослі проблеми дитячих садочків. Як позбутися черг? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кожен, хто хоч раз стикався з питанням влаштування дитини в дитячий садок, знає, наскільки це непросте завдання. Згідно зі статистикою, на 100 місць у дитячих садках претендує в середньому 113 дітей. Власне, тому батьки вимушені ставати у чергу мало не з народження малюка. У Міністерстві освіти і науки запевняються, що вже мають план, як подолати черги у найближчі три роки. Проте вирішення цього питання лежить у площині не тільки уряду, а й бізнесу та місцевої влади. Які шляхи вирішення проблеми існують, дізнавалися експерти Центру громадського моніторингу та контролю.
     
    Про що говорить статистика?
    Проблема із нестачею місць у дитячих садочках бере свій початок з часів розпаду СРСР. Нестабільна економіка та погіршення якості життя у 80–90–х роках минулого століття негативно позначилися на народжуваності. 
    Багато садочків закрилися, а будівлі, в яких вони перебували, віддали під оренду. За даними Державної служби статистики, ще в 1990 році на території країни працювало більш ніж 24 тисячі дошкільних навчальних закладів, тим часом як уже в 2000 році ця цифра впала до 15 тисяч. 
    Проте вже в середині нульових народжуваність почала підвищуватися і проблема нестачі садків ставала дедалі серйознішою. Станом на 1 вересня 2017 року черга в дитячі садки в Україні налічує 52,2 тисячі дітей. 
    Особливо гостро питання стоїть у великих містах, де проживають найбільше дітей дошкільного віку. Наприклад, у Києві очікують на місце в садочку понад 8,5 тисячі дітей, а в Одеській області — понад 9 тисяч дітей.
    Згідно з офіційною статистикою, зараз в Україні діють 15 тисяч дитячих садків усіх форм власності, які розраховані на 1 мільйон 125 тисяч дітей. Але цього недостатньо. У міністерстві освіти визнають, що сьогодні у групах, де має бути до 20 дітей, навчаються 40. Через те, що у групах забагато малюків, збільшується рівень захворюваності і вихователям складно приділяти достатню увагу всім дітям.
     
    Рецепт від міністерства
    6 грудня Кабінет Міністрів затвердив план поетапного створення додаткових місць у дитячих садках у 2017–2019 роках. Ліквідувати черги сподіваються шляхом відкриття нових комунальних та приватних дошкільних закладів, реорганізації та реконструкції вже наявних садочків. 
    Завдяки будівництву нових комунальних садочків планують отримати понад 23 тисячі нових місць, ще 23,5 тисячі повинне дати створення додаткових груп у чинних садочках. Завдяки реконструкції старих садочків має з’явитись понад 14 тисяч місць, а реорганізація шкіл зі створенням дошкільних відділень додасть ще близько 10 тисяч місць. Крім того, одним із шляхів збільшення місць у дитсадках є відновлення діяльності садочків, що тривалий час використовувались не за призначенням. Всього планується повернути з–під оренди 134 заклади дошкільної освіти, що забезпечить майже 13 тисяч нових місць. 
     
    «Заплановано за період до 2020 року в Україні створити 96147 додаткових місць у дошкільних навчальних закладах. Це дозволить не просто ліквідувати чергу, це дозволить забезпечити нормальну завантаженість груп у цих закладах, бо у нас є великі перевантаження груп», — розповідає міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
     
     
    Водночас міністр зауважує, що, попри амбітний план подолання черги, існує проблема укомплектованості дошкільних закладів вихователями. За даними Міносвіти, дитячим садкам бракує майже 4,5 тисячі вихователів. Тож міністерству належить додатково готувати фахівців.
     
     
    Будівництво власними силами
    На думку експертів, вирішення проблеми черг у садочках лежить не тільки в площині відповідальності держави. Це в силах як бізнесу, так і місцевих громад. Тим паче, що новий закон про освіту дозволив створювати корпоративні садочки при державних установах і приватних компаніях. Дитячий садок при офісі не тільки допомагає вирішити загальнодержавну проблему, а й значно полегшує життя батькам, які працюють. Експерти впевнені, що у сучасних економічних умовах бізнес має розділити із державою соціальну відповідальність. 
     
    «Загалом, це не тільки проблема освіти. Це перехрестя кількох сфер відповідальності. У випадку з Києвом це — освіта, забудови, які не відповідають нормам, незаконні забудови. Будинки будуються, а відповідного інфраструктурного забезпечення немає», — коментує ситуацію експерт із проблем материнства і дитинства в Київраді Мар’яна Томін.
    Експерт упевнена, щоб вирішити проблему нестачі садочків у великому місті, необхідно посилити норми масової забудови. Обов’язком забудовника має стати будівництво або хоча б ремонт соціальної інфраструктури у районі.
     
    Як зазначає голова відділу зв’язків зі ЗМІ при Міністерстві освіти і науки Оксана Кирилова, в рамках децентралізації створення дитячих садочків стає прерогативою і територіальних громад. Власне, деякі з них уже скористалися такою нагодою і можуть похвалитися першими успіхами. Зокрема, у Станишівській ОТГ Житомирської області у 2017 році відкрили новий дитячий садок вартістю 2,7 млн грн. У громаді хваляться, що на будівництво об’єкта близько 1,9 млн грн було виділено із сільського бюджету, ще 775 тисяч гривень із районного і лише 30 тисяч гривень з обласного бюджету.
     
    «Завдяки фінансовій децентралізації торік уже відкрито садочки у Левкові, Заможному, Березівці та Денишах. Проводиться реконструкція дитячого садка у Ліщині, в стані завершення відповідні роботи в садках. І така робота триватиме й надалі», — розповідає голова Житомирсьої райдержадміністрації Сергій Микитюк.
     
    Ці процеси потрохи охоплюють й інші області. Наприклад, у рамках робочої поїздки до Дніпропетровської області Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті нової будівлі садочка у селі Слобожанське Дніпровського району.
     
    «Це не просто дитячий садок, це символ децентралізації», — сказав Петро Порошенко, наголосивши, що цей дошкільний навчальний заклад був побудований без жодної копійки коштів державного бюджету.
    Експерти погоджуються, що подолати проблему черг у дитячих садочках можливо лише завдяки спільним зусиллям як на державному, так і на місцевому рівнях. Адже нестача дитячих садочків — це шанс збудувати нову та сучасну інфраструктуру для наших дітей.
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині оновлять Павлиський ліцей імені Сухомлинського